Védelem alatt a szomáliai kalózok

A Reuters jelentése szerint, az ENSZ vizsgálatot kezdeményezett Szomáliában, amikor Sheikh Sharif Sheikh Ahmed elnök egy letratóztatott kalóz vezetőnek diplomata útlevelet adott, így diplomáciai mentességgel ruházva fel őt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerint több kalóz felsővezető is rendelkezik diplomata útlevéllel, amelyet a világon bárhol felhasználhatnak. Ahmed elnök egy július 12.-én írt levelében egyoldalúnak nevezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának Szankcióbizottságát. Az elmondta, hogy a Mohamed Abdi Hassan kalóz vezetőnek kiadott útlevél csupán egy „ösztönzés” volt a kalózhálózat felszámolására. 

A hajóeltérítések száma 2010 óta folyamatosan csökken részben az intenzív nemzetközi haditengerészeti műveletek, részben a magán védelmi hajók működése révén. A kalózok azonban nagyon gyorsan alkalmazkodtak a kialakult helyzethez és új vállalkozásba kezdtek. Az ENSZ jelentése szerint a kalóz vezetők inkább a szárazföldre fókuszálnak és külföldi turistákat, segélynyújtó munkásokat rabolnak el váltságdíj reményében. Számtalan nemzetközi jogi csoport és több tucat kormány is harcol a szomáliai kalózok visszaszorítása érdekében, azonban komoly jogi akadályai vannak a megfelelő szankcionálásnak. A jelentés szerint ennek az lett az eredménye, hogy a nemzetközi közösség hatalmas erőforrásokat fektet abba, hogy a  „kalóz piramis” alján lévőket megbüntesse, miközben a piramis tetején lévő vezetők büntetlenül szerezhetik meg a legnagyobb hasznot. 

Nagy-Brittanniában rendkívül komolyan foglalkoznak az üggyel, olyannyira, hogy David Cameron miniszterelnök már fel is állított egy munkacsoportot, amely részletesen kivizsgálja a kalózok által elraboltak helyzetét, a váltságdíj lehetőségét és természetesen azt is, hogy miként lehetne hatékonyan szankcionálni a kalózok ténykedését. Továbbá arra kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy egyértelműen tisztázzák, hogy a váltságdíjak kifizetése a szomáliai kalózok számára nem számít bűncselekménynek, és ily módon nem von maga után semmiféle szankciót. Ezzel lehetővé válna, hogy a Nagy-Britanniában működő biztonsági magánvállalkozások között hatékony információcsere bonyolódjon le a váltságdíj kifizetésekkel kapcsolatban, anélkül, hogy a büntető szankcióktól kellene félniük. 

Stemler Dániel

Friss hírek