Füttykoncert Romneynak

A republikánus elnökjelöltet kifújolta a többnyire afro-amerikaiakból álló közönsége, amikor az Országos Szövetség a Színesbőrűek Felemelkedéséért (NAACP) nevezetű polgárijogi szervezet előtt tartott beszédében kitért Obama elnök egészségügyi reformjaira és munkahelyteremtési hiányosságaira.

Romney az NAACP éves gyűlése előtt megjelenve próbálta feltenni a pontot az i-re, ugyanis ezen szervezet tagjai között vannak Obama elnök legelhivatottabb támogatói. Bár beszédének több pontját is taps fogadta, amikor az elnök munkahelyteremtési eredményeire és az egészségügyi ellátás – azóta Legelsőbb Bíróság által is jóváhagyott – átalakítására tért ki, a tömeg harsogva fejezte ki nemtetszését.

„Ha egy olyan elnököt szeretnének, aki jobbá tudja tenni az afro-amerikai közösség helyzetét, ne keressetek tovább, itt vagyok.” Az elnökjelölt arra hivatkozott, hogy a feketék között a munkanélküliség a nemzeti átlag 8,2%-ánál jóval magasabb, 14,4%. Ez váltotta ki az első morajló hangokat. Ezután Romney az „Obamacare” hatályon kívül helyezését ígérte, mire a morajlás fokozódott. A törvény, amely többek között a biztosítottak körét bővíti és támogatja az idősek vényköteles gyógyszereit, a közvélemény-kutatások szerint széles körű támogatást élvez az afro-amerikaiak között.

A republikánusnak ez nem volt elég, tovább fokozta a többszáz fős közönség zúgolódását azzal a kijelentésével, hogy Obama nem fog és nem is tud munkahelyeket teremteni, amit bizonyítanak az elmúlt négy év adatai. A beszéd végén ugyan állva tapsoltak, de ez inkább írható fel annak, hogy így értékelték a részvételét, mintsem a mondandója utóhatásának. Romney és csapata pontosan tudta, hogy mire számíthat az NAACP ülésen, de nem hátrált meg, mint ahogy egy másik republikánus jelölt sem tette négy évvel ezelőtt: John McCain. Mindenesetre nemcsak a hallgatóság, hanem a politikai elemzők egy része is elgondokodott a valódi célján.

Egy hónapon belül ez volt a második alkalom, hogy Romney beszéde kudarcba fulladt etnikai kisebbségi csoport előtt. Az előző június 21-én történt, amikor Floridában spanyolajkú hallgatósága csöndes tapssal és mérsékelt morajjal fogadta.

Bernáth Márk

Friss hírek