Átment Obama történelmi reformja

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság csütörtöki döntése értelmében a 2010-ben megszavazott egészségügyi törvény összhangban van az alkotmánnyal. A döntés hatalmas siker a demokrata elnöknek, a választások végeredményére is komoly hatással lehet.

Obama számára kedvező ítéletet hozott a Legfelsőbb Bíróság az egészségügyi reform ügyében. Az alkotmánybírók 5:4 arányban úgy döntöttek, hogy a vitatott törvény összeegyeztethető az alkotmány szellemiségével.

A törvény legfontosabb rendelkezése, amely kötelezővé teszi az egyéni egészségbiztosítási rendszert, érvényben marad. A Legfelsőbb Bíróság indoklása ugyan eltért a demokrata képviselők okfejtésétől, ettől függetlenül abban megegyeztek, hogy a központi vezetés jogosan hozta létre a jogszabályt. A bíróság szerint a kötelező biztosítás bevezetését az adók kivetését szabályozó alkotmányos rendelkezések teszik lehetővé, ellentétben a kormány álláspontjával, ami ezt kereskedelmet szabályozó pontokkal kötötte össze. A törvény értelmében azok, akik bár megtehetnék, de nem kötnek biztosítást, büntetésben részesülnek. Ezt nem büntetés, hanem adó formájában hajtanák be. 

John Roberts, alkotmánybíró elmondása szerint az adó kivetése a szövetségi vezetés számára engedélyezett, az ő dolguk nem annak vizsgálata, hogy ez az adó mennyire igazságos, hanem hogy a törvényeknek megfelel-e. A négy ellenvéleményt megfogalmazó bíró szerint, ezzel a döntéssel a bíróság korlátlan felhatalmazást nyújtott a Kongresszusnak, hogy kontrollálja az amerikaiak életét. 

A törvény másik lényeges részét, melynek keretében az államoknak növelniük kellene a szegények és idősek egészségügyi ellátását segítő Medicair program támogatását, a bírák alkotmányellenesnek találták. 

Döntést követő reakciók

„Az ország legjelentősebb bírósága kifejtette véleményét.”- nyilatkozta Obama. A demokrata elnök a megosztás helyett a továbblépést szorgalmazta. Véleménye szerint ezzel a nappal a vita lezárult, ideje ráfókuszálni más fontos dolgokra, például, hogy az embereket visszatereljék a munka világába. „A mai napon biztosabb vagyok benne, mint valaha, hogy ha majd 10, vagy 20 év múlva visszatekintünk, büszkék leszünk arra, hogy volt bátorságunk meghozni ezt a törvényt”- zárta mondandóját a The Washington Timesnak.

A republikánus oldal a kezdetektől fogva éles kritikával illette a törvényt, így a képviselők ellene is szavaztak 2010-ben. Ennek megfelelően nem voltak elégedettek a csütörtöki döntéssel. Mitt Romney véleménye szerint a bíróság döntése azt jelenti, hogy az egyetlen lehetőség a törvény visszavonására az, ha a novemberi választásokon Obama veszít.

„A feladatunk egyszerű: Ha meg akarunk szabadulni az Obamacare-től, el kell távolítanunk Obamát az elnöki székből”- nyilatkozta a republikánus kihívó. Romney továbbra is aggasztónak találja, hogy a törvény 500 milliárd dolláros adónövekedést okozhat, és közben ugyanennyivel csökkentheti a Medicare programra szánt összeget. 

„Ha jó munkát akarunk végezni, egy szebb jövőt akarunk felépíteni, el kell érnünk a törvény visszavonását. Ez az én küldetésem, ez az én feladatom, kérem az amerikai embereket, hogy csatlakozzanak hozzám”- zárta washingtoni beszédét.

Termány Roland

Friss hírek