A BusinessEurope 5 javaslata az uniós gazdaság felpörgetésére

Az Európai Központi Bank nagyobb beavatkozását, és az Európai Stabilitási Mechanizmus közvetlen bankfeltőkésítési lehetőségének megteremtését kérik az európai vállalkozások az Európai Tanácstól. A BusinessEurope öt pontban fogalmazta meg a kívánalmait a csütörtöki és pénteki állam- és kormányfői csúcstalálkozó előtt.

Öt pontos javaslatot nyújtott át az európai vállalkozásokat tömörítő BusinessEurope az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökének kedd délután. A szervezet az állam- és kormányfők csütörtöki és pénteki ülésére fogalmazta meg a kívánalmait, azt kérve, hogy a tagállamok minél előbb állítsák helyre az euróövezet iránti befektetői bizalmat, teremtsenek munkahelyeket, és indítsák be a gazdasági növekedést Európában.

Utóbbival összefüggésben a BusinessEurope elmondta, az ötpontos akciótervvel kétszeresére (2,5%-ra) lehet növelni az EU hosszú távú gazdasági növekedését az elmúlt tízéves mintegy 1,25 százalékos növekedési ütemhez képest.

Az európai munkaadók az euró megmentését; az államháztartás rendbetételét; magánbefektetések felpörgetését; az egységes piac kiteljesítését; és az EU külkereskedelmi kapcsolatainak bővítését fogalmazták meg a javaslatcsomagban. Ezzel szerintük 1,4 millió munkahelyet lehetne teremteni 2020-ig, 5000 euróval növekedhetne egy átlagos európai család éves jövedelme, és öt százalékkal csökkenhetne átlagosan az uniós tagállamok költségvetési hiánya.

A BusinessEurope azt javasolja, hogy a tagállamok tegyék lehetővé az Európai Központi Bank számára, hogy utolsó mentsvárként működő hitelezőként az eddiginél nagyobb segítséget nyújthasson az eurózóna tagországok bankjai számára. „A bankszektor támogatását csak meghatározott ideig, más eszközök megteremtéséig lehetne lehetővé tenni, az állampapírpiacok bevonásával, a szükséges mértékig” – mondta a szervezet elnöke Brüsszelben.

Jürgen Thumann szerint az EU-nak meg kellene fontolnia azt is, hogy az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) közvetlenül tőkésíthesse fel az eurózóna-tagországok bankjait, ezen felül „fel kell ruházni az ESM-et megfelelő szankcionálási jogkörökkel” – tette hozzá az elnök. Mindezt hosszú távon szeretné megvalósítani a BusinessEurope, méghozzá megfelelő kontroll mellett.

A közös adósságkibocsátás (eurókötvények) kapcsán a szervezet elnöke azt mondta, mindez csak hosszú távon valósulhat meg, azzal a feltétellel, hogy jelentős költségvetési jogköröket adnak át a tagállamok az Európai Unió számára.

Jürgen Thumann a pénzügyi tranzakciós adóval kapcsolatos bizottsági javaslat visszavonását kérte az Európai Bizottság elnökétől, jelezve, hogy a vállalkozások nem bírnak el nagyobb terhet, ráadásul szerinte a gazdasági növekedés beindításának mikéntje részben a vállalkozások pénzügyi és adminisztratív terheinek a csökkentéséből állna.

Az egységes piac kiteljesítése, a szolgáltatási szektor európai dimenziójának hangsúlyozása és a munkaerőpiaci akadályok felszámolása mellett a BusinessEurope szükségesnek tartaná az EU külső kereskedelmi kapcsolatainak az erősítését. A szervezet számításai szerint 200 milliárd euróval növelné az Egyesült Államokkal lévő kereskedelem volumenét, ha megszűnnének a vámok és egyéb kereskedelmi tarifák az EU és az amerikai fél között.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »