Az ember, aki visszaszólt Kövér Lászlónak

A fiatal és ambíciózus politikus hivatását tekintve jogász. Ellenzéki politikusként gyakran kritikával illette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerinte gyarmatosító politikáját és Románia kiárusítását. Miniszterelnökként stabilitást és kiszámíthatóságot ígér. Annak ellenére, hogy beiktatásával egy időben a lej értéke romlani kezdett, Ponta áfacsökkenést és minimálbér növelést irányozta elő. Miniszterelnökségének kezdetére árnyékot vet Nyirő újratemetésének kérdése és az arra adott román reakciók is. Bemutatjuk Románia új miniszterelnökét.

Victor-Viorel Ponta 1972. szeptember 20-án született Bukarestben. Középiskolai tanulmányait 1991-ben fejezte be. Négy évvel később a főváros jogi egyetemén szerzett jogi diplomát. Ezt követően Szicília legrégibb egyetemén, a Cataniai Egyetemen tanult büntetőjogot, ahol 2000-ben szerzett mester fokozatot. Ezt követően a bukaresti I. Károly Nemzeti Védelmi Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol 2002-ben szerzett diplomát. Doktori tanulmányait 2003-ben fejezte be a bukaresti jogi egyetemen, ahol nemzetközi jogból doktorált. A kilencvenes évek végén ügyészként kezdett dolgozni a romániai legfelsőbb bíróság mellett működő ügyészségen. Ügyészi pályafutása politikai karrierjét is nagyban befolyásolta. 2001-ben Adrian Năstase akkori miniszterelnök államtitkárrá nevezte ki, és az akkori kormány ellenőrző testületét vezette.

A „kis Titulescu”

A nagypolitikába a kétezres évek elején lépett. 2002-ben pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ifjúsági tagozatának lett az elnöke. Három évvel később az európai uniós szociáldemokrata szervezeteket magába tömörítő ECOSY-nak lett az alelnöke. Kezdetben az alsóházban Románia dél-nyugati megyéjének, Gorjnak volt a képviselője, majd uniós jogharmonizációért felelős tárca nélküli miniszternek nevezték ki. Ezekben az években korrupció gyanújába is keveredett, annak ellenére, hogy 2001-ig ő vezette a pénzmosás elleni hivatalt. Adrian Năstase, akkori miniszterelnök a két világháború közötti ismert román diplomatára, Nicolae Titulescura utalva (aki az ENSZ Közgyűlését is vezette) nevezte Pontát „kis Titulescunak”.  2006-tól pártja alelnöki tisztségét tölti be. A 2008 decemberében létrejövő Emil Boc vezette nagykoalíciós kabinetben parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter volt. A 2009-es elnökválasztási kampányban Mircea Geoanának lett a szóvivője. 2010-ben 17 órás maratoni kongresszus után választották őt – Geoana ellenében – a Szociáldemokrata Párt elnökének. Hivatalba lépését sok elemző a párton belüli megújulás jeleként értékelte, mások viszont a „régi gárda” a kilencvenes évek végi – kétezres évek eleji nagy öregek visszatérését látták Ponta felemelkedésében.

Miniszterelnökként

Pontát 2012. május 7-én nevezték ki miniszterelnöknek, miután az Mihai Razvan Ungureau vezette jobbközép kormány a bizalmatlansági szavazáson megbukott. A teljes ellenzéket magába foglaló Szociálliberális Unió még márciusban azzal fenyegette a kormányt, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt be ellene, amennyiben a Marosvásárhelyi Gyógyszerészeti és Orvosi Egyetemen létrejön a magyar kar. A kormányfői teendők átvétele után megromlott a viszony a kormány és a magyar kisebbséget képviselő Romániai Magyar Demokrata Szövetség között, illetve Románia és Magyarország között is. A két ország közötti kapcsolatok elhűvösödésének legfőbb oka Nyirő József pünkösdi újratemetési tervei voltak. A tervezett eseményt Ponta közleményében is elítélte, az ezután kirobbanó nyilatkozatháború pedig több éves mélypontra juttatta a kétoldalú kapcsolatok minőségét.

Ponta ellenzéki politikusként hangosan kritizálta Románia gyarmati sorsba kerülését, miniszterelnökként azonban nem rúgja fel az IMF-fel megkötött elővigyázatossági hitelegyezményt. Ebben a kérdésben Ponta elővigyázatosságot ígér, ígéretei megvalósulását, mint például a nyugdíjak emelését későbbre ütemezi.

Magánélete

A fiatal politikus szereti a sportot. A politikai karrier mellet szívesen szenteli idejét a kosárlabdának illetve a ralinak is. Első feleségétől 2006-ban vált el. Ebből a házasságából egy fia született. Jelenlegi felesége Daciana Sarbu, aki Románia európai parlamenti képviselője, a PSD egyik rangidős képviselőjének, Ilie Sarbunak a lánya. Ebben a házasságában egy lány gyermekük született. 2004-ben az olasz szolidaritás csillagával (Ordine della Stella della Solidarietŕ Italiana) is kitüntették.

Kitekintő

Friss hírek