Elefánt a román-magyar kapcsolatok porcelánboltjában?

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke nem tágít attól a szerepétől, amelyet az elmúlt napokban öltött magára: továbbra is elefántként szeretne viselkedni a román-magyar kapcsolatok porcelánboltjában. A karakán kiállás még tiszteletére is válna, ha azt az erdélyi magyarság érdekeinek szolgálatában és nem kampánycéllal tenné. Hasonlóan látja ezt a román parlament két házának elnöke és az RMDSZ vezetősége is, akik udvariasan otthonmaradásra kérték a budapesti politikust. Úgy tűnik, hiába.

Egy hétfőn keltezett hivatalos levélben a bukaresti Képviselőház elnöke, Roberta Anastase, illetve a Szenátus első embere, Vasile Blaga arra kérik magyarországi kollégájukat, hogy halassza el keddre tervezett romániai látogatását, amely keretén belül négy erdélyi várost haknizna végig a Magyar Polgári Párt választási kampányát segítve. A valóban udvarias és diplomatikus hangvételű levélben a két közjogi méltóság rámutat arra, hogy Kövér mindig szívesen látott vendég az országban, ám mostani útja súlyos beavatkozás lenne a jövő vasárnapi helyhatósági választásokra készülő erdélyi magyar pártok életébe.

Megértjük és méltányoljuk, hogy szeretne kapcsolatban maradni országunk magyar közösségének tagjaival. Ugyanolyan szívesen látjuk most is, mint korábbi találkozásaink alkalmával, amikor szerencsénk volt találkozni önnel. Mindemellett hálásak lennénk, ha szerepvállalása a kétoldalú kapcsolataink jól meghatározott keretei között maradna. Nézetünk szerint mindenféle közvetlen viszonyulása a belső demokratikus folyamatokhoz ellentétes lenne az európai szellemiséggel, és ártana társadalmaink, valamint a magyar kisebbség célkitűzéseinek – idézi a két politikust az MTI.

Anastase és Blaga arra kérik Kövér Lászlót, hogy tartsa szem előtt a kampánykontextust, és lássa be, hogy jelenlétével akadályozza a romániai magyar közösséget abban, hogy „szabadon, mindenféle befolyástól mentesen vehessen részt a romániai demokratikus folyamatban.”

A levél hírére reagálva Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke is csatlakozott a két házelnök kéréséhez. A Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott, Blaga és Anastase csak a Szövetség korábban már kifejtett álláspontjával ért egyet, amely szerint az erdélyi magyarság eléggé érett politikai közösség ahhoz, hogy egyedül is tudjon dönteni. A pártelnök szerint ezért nincsen szükség a Magyar Országgyűlés elnökének ilyen irányú „segítségére”. Kelemen arra is rámutatott, a Kövéréhez hasonló gesztusok pillanatok alatt lerombolhatják az évtizedeken keresztül épített román-magyar kapcsolatokat.

Kövér László válaszlevélben reagált kollégái felvetésére, amelyben kitart keddi látogatása mellett. Azt hangsúlyozta, nem hivatalos minőségében, hanem magánemberként és politikusként, a Romániában törvényesen bejegyzett Magyar Polgári Párt (MPP) tiszteletbeli elnökeként és nem utolsó sorban uniós állampolgárként szeretne Erdélybe látogatni, és így semmilyen akadályát nem látja az utazásnak.

A román és magyar politikusok közötti levélváltás beilleszthető az elmúlt másfél hét eseményeinek kontextusába. A Nyirő József újratemetése körül kialakult diplomáciai botrány a Románia és Magyarország közötti viszony elmérgesedéséhez vezettek, és ennek a folyamatnak egyik fő katalizátora éppen Kövér László volt. A Székelyudvarhelyen múlt vasárnap tett kijelentései és a tény, hogy barbárnak és civilizálatlannak nevezte a román hatóságok viselkedését, tagadhatatlanul hozzájárultak a bukaresti fél barátságtalan reakciójához.

A Nyirő-temetéssel kapcsolatban már érezhető volt, és mostanra világossá vált, hogy Kövér László tevékenysége főként kampányérdekeket szolgál. A létrehozott feszültség a magyar kormány és az erdélyi szövetségesei által támogatott narratívába illik bele, amely szerint a román hatalom mindig is barátságtalan és ellenséges, elnyomja a magyar kisebbség legitim igényeit, lefasisztázza hőseit, miközben a saját háza táján is lenne söprögetni valója.

Ez a narratíva azonban nem teljesen állja meg a helyét. Az elmúlt évek megmutatták, hogy a különböző román pártokban – egy kis jóindulattal szemlélve – szinte egyenlő hajlandóság van a magyarbarát és a magyarellenes megnyilvánulásokra. Azt, hogy merre billen a mérleg, általában külső hatások, az erdélyi és anyaországi magyar politikai elit viselkedése dönti el. A zsigerien nacionalista román elit képének ápolása azonban különböző politikai érdekeket szolgálhat. Ugyanis amennyiben a választópolgárok elhiszik, hogy Bukarestből tényleg csak rosszra számíthatnak, úgy könnyebben támogatják a radikális megoldásokat, illetve utasítják el a kompromisszumkereső attitűdöt.

A Nyirő-újratemetésbe kampányszándékot belemagyarázókat persze könnyen lehet rosszhiszeműséggel vádolni, ám a mostani utazás kapcsán már Kövér László sem tagadja, hogy a Szász Jenő vezette MPP-vel készül végighaknizni Erdélyt, és nem csak az ugyanazon Szász Jenő vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány nevű civil szerveződés égisze alatt érkezik Romániába. És egyébként is, a határon túli magyarság kampányaiba való beavatkozás ugyanazon minta szerint működik. Gondoljunk csak 2010-re, amikor a szlovákiai választási kampányba sikerült a magyar kormánynak belerondítania. A választások előtt hetekkel elfogadott kettős állampolgársági törvény akkor nem tett mást, mint a szlovák nacionalistákat radikalizálta, és ennek eredményeként megszületett az igazságtalan szlovák állampolgársági törvény. Az érzéketlen időzítésnek egy másik célja is volt, mégpedig a Magyar Koalíció Pártjának helyzetbe hozása. Ez akkor nem jött össze. Vasárnap eldől, hogy az erdélyi „nemzeti oldal” helyzetbe hozása sikerrel jár-e.

Kövér László mostani Erdélyi túrája azonban nemcsak a Magyar Polgári Párt szekerét tolja, illetve ezzel párhuzamosan kicsit a román nacionalisták alá is lovat ad, de valószínűleg már a 2014-es magyarországi választásokra is bemelegít. Akkor már erdélyi kettős állampolgárok ezrei is szavazhatnak, és a tény, hogy Kövér László már most kampányrendezvényeken jelenik meg, nem árt a Fidesz népszerűségi mutatóinak. Hogy az erdélyi magyarságnak árt-e, az talán senkit nem érdekel…

A szerző véleménye nem tükrözi a Kitekintő.hu szerkesztőségének véleményét.

Pap Szilárd István

Friss hírek