Bolíviában újulhat meg az Amerikai Államok Szervezete

Június 3. és 5. között a bolíviai Tiquipayában ülésezik az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSz) 42. Közgyűlése, és a kontinens államain kívül még 60 más országból érkeznek küldöttek, hogy figyelemmel kövessék az eseményt.

A bolíviai külügyminisztere, David Choquehuanca a napokban a Página Siete helyi lapnak adott interjút a Közgyűléssel kapcsolatos várakozásokról. A rendezvény központi témája az élelmezési biztonság lesz, emellett Choquehuanca két, Bolívia számára fontos ügyet is említett, amelyekkel kapcsolatban a szervezet beavatkozását kéri. Az egyik az országban kulturális örökségként számon tartott kokalevél rágásának legalizálása, amely miatt a bolíviai vezetés már 2006-ban nemzetközi kampányt szervezett. 

A házigazda másik prioritása, hogy visszaszerezze Chilétől az 1879-1883 között zajló Salétrom-háborúban elveszített Csendes-óceáni kijáratot. „Minden erőnkkel és hazafias buzgalmunkkal azon leszünk, hogy követeljük a Bolíviát megillető törvényes és történelmi jogot” – modta a külügyminiszter. 1979-ben az AÁSz államai Chilét kivéve aláírtak egy határozatot, amely kimondja, hogy a két országnak párbeszédet kell folytatnia, annak érdekében, hogy Bolívia szabad tengeri kijáratot kaphasson. A chilei külügyminiszter, Alfredo Moreno is megszólalt az ügyben: „A mi jelenlegi és mindenkori álláspontunk az, hogy az AÁSZ-nak nincs kompetenciája abban, hogy beavatkozzon a bolíviai tengeri követelésbe.” 

Choquehuanca hangsúlyozta, hogy az Amerikai Államok Szervezetének megújulásra van szüksége, utalva a Cartagenában tartott Csúcs eredménytelenségére. A 2010-ben alapított CELAC egyre inkább párhuzamos szervezetté válik, és ha az AÁSZ nem változik, akkor átveheti annak szerepét a latin-amerikai országok közötti integrációban. A külügyminiszter említette, hogy a gyűléstől egy Szociális Charta elfogadását is várják. „Történelmi pillanatban vagyunk és Cochabambában egy új időszak veheti kezdetét.” nyilatkozta.

Balla Zsuzsa

Friss hírek