Nigerben a legrosszabb anyának lenni

Niger a legrosszabb hely a földön, ahol egy nő anyává válhat, állítja a Save The Children nevű brit központú nemzetközi segélyszervezet nemrég közzétett éves jelentésében.

A szervezet 165 ország adatait összesítő listájának – mely többek között a nők és gyermekeik általános egészségi állapotára, tápláltságára, oktatási lehetőségeire és politikai szerepvállalásukra vonatkozó statisztikákat értékeli – legvégén szerepelnek azok a nők, akik Nigerben nevelik a gyermekeiket.

A szülés során fellépő komplikációk és fertőzések miatt Nigerben különösen magas a fiatal anyák halálozási rátája. Fogamzásgátló módszerek hiányában a nők védtelenek a nem kívánt terhességgel szemben. Az édesapák pedig biztos jövedelem híján képtelenek eltartani családjaikat. A súlyos élelmiszerhiánnyal és éhínséggel sújtott Niger mellett Afganisztán, Jemen, Bissau-Guinea és Mali neve is a sereghajtó országok között szerepel. A listán helyet kapó 73 fejlődő ország közül egyébként csupán négy kapott kedvező minősítést, míg a többi, köztük Eritrea, Csád, Szudán és Dél-Szudán helyzete különösen aggasztó tekintve, hogy ezen országokban oszlik el gyermekhalálozások 95%-a.

A sort természetesen a fejlett világ jóléti államai vezetik, közülük az első helyezést kapott Norvégia mögött Izland, Svédország, Új-Zéland és Dánia emelkedik ki. Az Egyesült Királyság és Hollandia a 10. helyezésen osztoznak. Az Egyesült Államok, ahol az anyák halálozásának száma 15-ször nagyobb, mint Görögországban, a csecsemőhalálozások száma pedig 4-szer nagyobb, mint Írországban, csupán a 25. lett a rangsorban.

A Save the Children nevében Brendan Cox a nők és gyermekek érdekében nemzetközi összefogásra ösztönzi a világot, kiemelve azon célzott programok szükségességét, melyek a fogantatás pillanatától kezdve, ezer napon keresztül támogatja anyát és gyermekét egyaránt.

Szilágyi Viktória Virág

Friss hírek