Puccskísérlet Bissau-Guineában

Robbantások és heves tűzpárbaj hangjairól számoltak be szemtanúk Bissua Guinea fővárosából. Csütörtök éjjel a hadsereg katonái ostrom alá vonták a volt miniszterelnök, Carlos Gomes Junior, az elnöki választások első fordulós győztesének otthonát – adta hírül az Al Jazeera. Gomes, valamint az ország átmeneti államfőjének hollétéről egyelőre nincsenek információk.

Beszámolók szerint a puccskísérlet kezdete előtt érezhetően megnőtt a katonai jelenlét a főváros utcáin, és szisztematikusan zárták le az utakat, koordináltan készítve elő az erőszakos hatalomátvételt. A hadsereg elfoglalta a kormánypárt épületét, és ellenőrzés alá vonta az állami rádiót és újságot. Hivatalos közleményt a történésekről azonban még nem adtak ki. A kormány tagjainak elmondása szerint a helyzet rendkívül súlyos, a bissaui külügyminiszter a nemzetközi közösség segítségnyújtását sürgeti. Az ECOWAS (Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége), amely mostanában igencsak elfoglalt a nyugat-afrikai térségben, elítélte a puccskísérletet.

Félő volt, hogy az országban jelentős befolyással rendelkező hadsereg nem fogja beavatkozás nélkül szemlélni a választásokat. Az elnöki posztért indult jelöltek mind felesküdtek a kábítószer-kereskedelem elleni harcra, amelynek főszereplői a katonai vezetés legfelsőbb köreiből kerülnek ki. Gomes Junior is elég népszerűtlen a katonaság szemében, a 2010-es felkelésük során őt magát be is börtönözték. Riválisának, a szintén második fordulós Kumba Yalának sincsenek jó emlékei a hadsereggel kapcsolatban, a korábban elnöki pozíciót betöltő politikust 2003-ban puccsal szabadították meg hatalmától. Gomes Junior, és az őt választási csalással vádoló másik jelölt Kumba Yala egyébként április végén mérkőzött volna meg az államfői tisztségért.

A Bissau-Guineában uralkodó instabilitást jól jelzi, hogy a függetlenség 1974-es elnyerése óta egy államfőnek sem sikerült kitöltenie hivatali idejét. Pedig nagy szükség lett volna a belpolitikai helyzet normalizálására, hogy a korábban befagyasztott nemzetközi segélyek újra elérhetővé váljanak az arra nagy mértékben rászoruló nyugat-afrikai országnak.

Meleg Veronika

Friss hírek