Hány napig tart a tűzszünet Szíriában?

Csütörtökön elkezdődött a várva várt tűzszünet Szíriában, azonban tartósságát illetően még mindig kételyek merülhetnek fel. Nem kétséges, Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga közös különmegbízottja hatalmas előrelépést ért el a szír helyzet kapcsán a tűzszünettel, miután az elmúlt heteket tárgyalásokkal töltötte az egyes felekkel. „Szíria a nyugalom ritka pillanatát éli meg”- nyilatkozta a diplomata.  A teljes bizalomhoz azonban minden bizonnyal ennél többre van szükség, a fegyvereknek végleg el kell csendesedniük. Az ENSZ eközben 30 megfigyelő delegálását tervezi pár napon belül, nyilatkozta a BBC-nek egy diplomata. A tárgyalások a határozattervezetről csütörtökön kezdődtek és akár pénteken szavazásra is bocsáthatják.

A tűzszünet egyelőre nem hozta meg a teljes sikert, a szíriai állami televízió robbantásról számolt be Aleppó városában, a merénylet során 24-en vesztették életüket, köztük a biztonsági erők egy tagja is. A tudósítás terroristákról beszélt, akik Kofi Annan tervének végrehajtását akarják szabotálni. Az aktivisták szerint a kormány nem vonta ki a tankokat és a nehéztüzérséget az utcákról, pedig a béketerv értelmében meg kellett volna tennie. További incidensek történtek országszerte, Idlib városában a tüntetőkre lőttek, Aleppóban pedig egy temetésen tört ki lövöldözés. A Szíriai Nemzeti Tanács (SNC) szóvivője, Bassma Kodmani szerint sincsenek a tényleges visszavonulásra utaló jelek. A BBC bejrúti tudósítója, Jim Muir megerősítette, hogy habár az erőszak mértéke jelentősen csökkent, mégsem nevezhető teljesnek a tűzszünet.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »