Romney: Oroszország az elsődleges ellenfél

A republikánus párt legesélyesebbnek tartott elnökjelöltje még március 26-án meglepő kijelentésével tovább bonyolította az Egyesült Államok és Oroszország viszonyát. Az elemzők szerint a biztos republikánus befutó, volt massachusettsi szenátor egy márciusi CNN interjúban az USA legelső, valamint legfontosabb geopolitikai ellenfélnek nevezte Oroszországot.

Az USA Today kimutatása alapján a jelenleg 37,7 százalékos népszerűséggel bíró republikánus jelölt, Mitt Romney nyilatkozatával kiváltotta Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Hillary Clinton külügyminiszter, John Boehner házelnök és az alelnök, Joe Biden nemtetszését is, amely állítás szerintük a jól ismert hidegháborús retorika iskolapéldájának tekinthető. Mindez az után történt, hogy Barack Obama egy Dmitrij Medvegyevvel történt beszélgetés alkalmával úgy fogalmazott, hogy a rakétavédelem témakörét célszerűbb lenne az amerikai elnökválasztások után megvitatni, mivel az akkori helyzet sokkal nagyobb rugalmasságot jelentene, mint a jelenlegi.

Romney nyilatkozatával utalt Oroszország, az ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltött fajsúlyos helyzetére, amelynek tudatában „mindig a világ legrosszabb szereplői mellett áll ki”, többnyire Kínával egyetértésben. Egy Washington Postban megjelent elemzés példának hozza fel Szíria esetét, amelyben kétszer is orosz vétó lett a végeredmény, ám hozzáteszi, hogy Oroszország például támogatja a volt ENSZ főtitkár Kofi Annan, közelmúltban bejelentett békekezdeményezését. Iránnal és Észak-Koreával kapcsolatban viszont kevésbé tapasztalható orosz különvélemény: Oroszország támogatta a két ország nukleáris ambícióival szembeni kezdeményezéseket.

Az abcnews online kiadása szintén Romney aggodalmának ad hangot, amely szerint egy „nem barátságos” országnak több rugalmasságot ígérni igencsak nyugtalanító. 

A CBS műsorában az alelnök hidegháborús gondolkodásmóddal vádolta meg Romney-t, majd többek között Afganisztán és Irán példájával szemléltette az amerikai-orosz kapcsolatok működőképességét. Hillary Clinton is hasonlóan túlhaladottnak nevezte Romney kijelentését és realista gondolkodásra buzdított.

Az USA Today politika rovata foglalkozott Medvegyev kritikájával is, amely hollywoodi fricskának jellemzi, és hidegháborús töltetűnek titulálja a republikánus politikus mondatait, racionalitást javasolva. Boehner álláspontja az, hogy nem szerencsés kritizálni az elnököt távolléte során.

A Washington Post által publikált adatok alapján Romneynak húsz éve még igaza lehetett volna, ám a 21. században az ilyen kijelentéseknek kevés súlya van. 1983-ban például az amerikaiak 93 százaléka gondolt a Szovjetunióra, mint elsődleges ellenségre/ellenfélre, 1990-ben már csupán 32 százalék. Az életkor-arányos elosztásban viszont láthatóvá válnak a hidegháborúban bebetonozott vélekedések: egy 2011 májusi CNN felmérés szerint az 50 év feletti amerikaiak 47 százaléka gondolja barátságtalannak, 51 százaléka barátságosnak Oroszországot, szemben a 18 és 49 év közöttiek 30-70-es arányával. Ellenben egy másik, a Gallup által közzétett kimutatás szerint a megkérdezettek mindössze 1 százaléka gondolt Oroszországra, mint a világ vezető gazdasági hatalmára 20 éven belül.

A republikánus elnökjelöltségért folyó verseny végéhez közeledésével egyre többször kerülnek szóba külpolitikai témájú kérdések többnyire Afganisztánnal, Iránnal, Oroszországgal és Kínával kapcsolatban, így izgalmas vitákra lehet még számítani.

Földi Sándor

Friss hírek