Féltik a követségeken dolgozó magyarok családját

Hazarendelte a damaszkuszi magyar nagykövetség munkatársainak családtagjait a kormány – jelentette be a külügyminiszter az uniós tárcavezetők brüsszeli tanácsülése után, amelyen a szíriai helyzetre adandó EU-reakciók mellett döntöttek a fehérorosz rezsimet sújtó szankciók szigorításáról, és arról, hogy az EU tagországok egyelőre nem küldik vissza Minszkbe a február végén konzultációra hazarendelt nagyköveteket.

Legitimnek tartja, és továbbra is folytatja a szankciós politikát az Európai Unió Fehéroroszországgal és Szíriával szemben. Az uniós külügyminiszterek a pénteki ülésükön szigorították és kiterjesztették a már hatályos „hagyományos” korlátozásokat a két ország kapcsán, február vége óta viszont komolyabb diplomáciai nyomást is próbálnak helyezni Minszkre és Damaszkuszra.

A külügyminiszter bejelentette, hogy a kormány hazarendeli a Szíriában működő magyar diplomáciai képviseletek munkatársainak családtagjait, „egyelőre” – tette hozzá Martonyi János, hangsúlyozva az egyelőre szót. A Külügyminisztérium a nagykövetségeket nem zárja be, „a további döntéseket a biztonsági és politikai helyzettől tesszük függővé” – mondta a miniszter.

Az Európai Unió damaszkuszi képviselete is nyitva marad a pénteki uniós döntés értelmében, a tagállamok viszont egyre-másra zárják be a nagykövetségeiket, „minden második-harmadik napra jut egy bezárás”.

A külügyminiszterek 12 állampolgárt és két vállalkozást tettek rá a szíriai szankciós listára. Eszerint a szíriai rezsimhez közeli személyek és a cégek Európában tárolt vagyonát zárolják az uniós tagállamokban működő bankok, előbbiek a jövőben vízumot sem kaphatnak az EU területére. Velük együtt összesen 126 személy és 41 vállalkozás van a feketelistán.

A 12 állampolgár között leginkább a szíriai elnök, Bassár el-Asszád közeli rokonai találhatók. Közöttük az államfő felesége, aki brit állampolgár is, és a BBC-n megjelent cikk szerint egy uniós vízumtilalom alapján sem tiltható meg elviekben, hogy Nagy-Britanniába utazzon.

Fehéroroszország

Bővítette az EU a fehéroroszországi szankciókat is. Ugyancsak 12 belarusz állampolgárnak tiltotta meg az Európai Unió, hogy a területére beutazzon, és ők az Európában tartott vagyonukhoz sem férhetnek hozzá. Összesen 243 fehérorosz személyre, és 32 vállalkozásra vonatkoznak ezen túl a fehérorosz szankciók.

A külügyminiszter elmondta, Fehéroroszország esetében is felvetődött az ülésen, hogy mi legyen a diplomáciai kapcsolatokkal. A tárcavezetők a február végi ülésükön döntöttek arról, hogy konzultációra hazarendelik a Minszkbe akkreditált nagyköveteiket, miután – a múlt havi szankciók bejelentésének hírére – Fehéroroszország kiutasította a területéről az uniós misszió vezetőjét, valamint a lengyel nagykövetet.

Martonyi János elmondta, az azóta is a küldő országban lévő nagykövetek egyelőre nem térnek vissza Minszkbe. Szerinte meg kell várni, hogy mi történik, hiszen arra is lehet számítani, hogy a mostani szankciós bővítés következtében további lépésekre kerül sor Fehéroroszország részéről. „Ez most nem az a pillanat, amikor vissza kell küldeni a nagyköveteket, a következő napokban, hetekben erre nem fog sor kerülni” – fogalmazott a miniszter.

A tárcavezető értékelése szerint a helyzet általában véve nem javul Fehéroroszországban, ezt az is bizonyítja, hogy Alexandr Lukasenko fehérorosz államfő péntek délelőtt döntött arról, hogy a rezsim ellenzékiek egy csoportját nem engedik ki az országból. Ugyanígy látja az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is, aki szerint kétirányú megközelítést alkalmaz az EU Minszkkel szemben.

Egyrészt szankciókkal próbál nyomást gyakorolni a rezsimre, másrészt úgynevezett modernizációs párbeszédet indít a közösség, amellyel a fehérorosz ellenzéki erőket kívánja segíteni az EU – mondta Catherine Ashton.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »