A Muszlim Testvériség leváltaná Egyiptom katonai tanácsát

A tavaly évvégi első szabad egyiptomi parlamenti választások győztesének számító Muszlim Testvériség Szervezete megfosztaná hatalmától az országot a Mubarak rezsim bukása óta uraló katonai tanácsot. A követelés tovább szítja az iszlamisták által dominált választott parlament és a hatalmat ténylegesen birtokló hadsereg között fennálló feszültséget.

Egyiptom évtizedek óta első általános és titkos parlamenti választását a voksok 41 százalékával megnyerő, a Muszlim Testvériség politikai szárnyának számító Szabadság és Igazságosság Pártja (FJP) követeli a fegyveres erők és a külpolitika feletti kontroll parlamentnek történő átadását. Nemrég közzétett követelésében az FJP továbbá el szeretné érni, hogy az országot uraló Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa (SCAF) jóváhagyását adja egy új, a parlament által választott koalíciós kormány megalakításához. Mivel a jelenlegi miniszterelnök és kabinetje közvetlenül a SCAF feje, Muhammad Husszein Tantáwi által lett kinevezve, a katonai tanács jóváhagyása egyet jelentene a tényleges hatalomról való lemondásával.

Ezen követelések hangoztatásával azonban szinte már elkerülhetetlennek látszik a hadsereggel való konfrontáció, hiszen a monarchia 1953-as megbuktatása óta mindig is a fegyveres erők állították az ország államfőit. Éppen ezért az egyiptomi lakosság nagy többsége nem is bízik a SCAF azon ígéretében, miszerint júniusig átadnák a hatalmat egy polgári kormánynak. Nem is alaptalanul, hiszen amint azt a Reuters a katonai körökhöz közelálló forrás alapján állítja, a hadsereg nem szándékozik magát parlamenti ellenőrzés alá vetni és gondoskodni fog arról, hogy érdekei és pozíciója egy polgári kormány alatt is érvényesüljön.

Ugyan az 1928-ban alapított és a Mubarak-érában még tiltott Muszlim Testvériség előzőleg még belement a hatalomátadás júniusi határidejébe, a lakosság a SCAF ellen tanúsított fokozódó bizalmatlansága valamint a hadsereghez közelálló kabinet utóbbi időben fokozódó tehetetlensége azonban pálfordulásra kényszerítette a legnagyobb parlamenti erőt. A kormány ugyanis nehezen birkózik az országot belülről és kívülről egyaránt sújtó krízisekkel, mint például a múltheti, egy futballmérkőzés kapcsán kitört erőszakhullám megfékezésével, vagy a Washingtonnal fennálló, 1 milliárd dollárnyi éves segélyt és a küszöbön álló IMF hiteltárgyalások sikerességét is veszélyeztető diplomáciai feszültség elsimításával.

Ezért amint Khairat El-Sáter, a Muszlim Testvériség egyik helyettes vezetője az Al Jazeerának elmondta, a szervezetnek azonnal meg kell kezdenie egy koalíciós kormány felállítását, hogy megfékezhesse az országban elharapódzni látszó gazdasági válságot és tömeges jogtiprást.

A vita tétje tehát most az, hogy ki fogja az országot irányítani az új alkotmány megszövegezése és egy új államelnök megválasztása alatt. Sokan attól tartanak, hogy a hadsereg, mint ahogy már korábban is megpróbálta biztosítani politikai hatalmát és védettségét, az új alkotmányt is a maga érdekei szerint alakítaná.

A mielőbbi hatalomváltás mikéntjét illetőleg – amely egyébként a liberálisok kezdeményezésére merült fel eredetileg – azonban a parlamenten belül már eltérőek az álláspontok. Hiszen ahogyan Emad Gad, a liberális Szociáldemokrata Párt (SDP) vezetője elmondta, a liberálisok nem esetleges koalíciós partnerekként, hanem inkább az ellenzék soraiból felügyelnék a FJP hatalomátvételét. Abban viszont már mindenki egyetért, hogy a SCAF által kinevezett átmeneti kormány már nem igazán tud vagy éppen akar ura lenni a bel- és külpolitikai helyzetnek, illetve hogy a tüntetők ellen alkalmazott erőszak nem vezet célra.  

Legnagyobb parlamenti erőként a Muszlim Testvériség támogatja a folytatódó utcai demonstrációkat, ám mint ahogyan a szervezet szóvivője, Mahmoud Ghuzlan leszögezte, nem keresik a katonai vezetéssel való nyílt összetűzést. Minden esetre azt is hozzátette, hogy ha katonai tanács nem hajlandó átadni a hatalmat a parlamentnek, nem fognak visszariadni a teljes kormány elleni bizalmatlansági indítvány beterjesztéséről, illetve hogy ő maguk is az utcára vonuljanak.  

Sereghy Zsolt

Friss hírek