Biztonsági megállapodás a két Szudán között

Szudán és a nyáron függetlenné vált Dél-Szudán biztonsági megállapodást kötött. Ez enyhítheti a két állam között fennálló határkonfliktust és az olajbevételek megosztása körül kialakult feszültséget, megakadályozva a viszály eszkalálódását.

A paktum annak a tárgyalássorozatnak a részeredménye, amely a napokban zajlik Etiópia fővárosban, Addisz-Abebában. Az Afrikai Unió megbízásából közvetítő volt észak-afrikai elnök, Thabo Mbeki beszámolója szerint a két fél vállalta, hogy tiszteletben tartják egymás szuverenitását és területi integritását, valamint kerülik az erőszak alkalmazásának bárminemű formáját egymással szemben, a direkt állami aktusok kívül tartózkodva az esetlegesen helyettük eljáró lázadók csoportjainak támogatásától.

Az egyezmény megszületése, bár azonnali gyakorlati eredménnyel nem feltétlenül jár, de mindenképpen ígéretes előrelépésnek tűnik a két ország elmérgesedett kapcsolatának rendezésében. A területi vita megoldása, illetve az olajbevételek megosztása nélkül azonban a konfliktus sem kezelhető.

Mindkét állam számára a legfőbb bevételi forrás a kőolaj, s bár a nyár óta két külön államról beszélhetünk, de gazdaságuk továbbra is szorosan összefonódik. Kartúm nyersanyagfüggősége egyértelmű, hisz Dél-Szudán rendelkezik az olajkészletek  háromnegyedével, ugyanakkor az exporthoz szükséges kapacitások, az infrastruktúra Szudán ellenőrzése alá tartoznak, tengeri kijáratának és a területén át húzódó vezetéknek köszönhetően a déliek egyelőre rá vannak utalva az északiakra  az értékesítésben.

Szudán, mivel nem tudtak megegyezni a tranzitdíjban, lecsapolta az átmenő kőolajat és Dél-Szudán, hogy nyomást gyakoroljon északi szomszédjára, az elmúlt hónapban fokozatosan leállította annak kitermelését. Ez azonban nyilvánvalóan tüneti kezelésként csak rövid távon tartható fel, hiszen ezzel a lépéssel saját magát is kínos helyzetbe hozza, mivel bevételeinek több mint 90 százaléka az olajból származik. Ennek kiesése negatív hozadékkal jár az üzleti szférában és az állami finanszírozásban egyaránt, amely szociális feszültségeket generálhat.

A dél-szudáni vezetés közben igyekszik hosszú távon megoldást jelentő lehetőségek után kutatni. Ilyen irányba mutat a január végén Kenyával kötetett megállapodás az annak a területén átmenő alternatív kőolajvezeték kiépítéséről, illetve  a februárban az Etiópián keresztül Dzsibutiba futó vezetékek lefektetéséről szóló egyezmény. Ezen tervek ugyan megszüntethetnék a függőséget Kartúmtól, megvalósításuk azonban igen költséges és időigényes.

A tárgyalások tehát folytatódnak az olajjal kapcsolatos kérdések rendezéséről Addisz-Abebában, s bár a megnemtámadási szerződés önmagában biztató abban a tekintetben, hogy a felek hajlandóak a békés rendezésre, a fent említett problémák megoldása nem várathat soká magára. Addig is a paktum által életre hívott közös monitoring mechanizmus hivatott az erőszakos eszközök alkalmazásának kiküszöbölésére azáltal, hogy egyfajta fórumként szolgál a feleknek az egymással kapcsolatos panaszok jelentésére.

Meleg Veronika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »