Csikókormány, sétagalopp

A szükséges 232 szavazatnál csak öttel kapott többet, de elnyerte tegnap a parlament bizalmát Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök és kormánya. A Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) éléről előző este lemondott Ungureanu kormányát 237-en támogatták, ketten voksoltak ellene. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök tegnap a parlamentben az ÚMSZ-nek úgy fogalmazott: „nehéz időszak következik”.

Van kormányunk! – jelentette be diadalmasan Ioan Oltean, a képviselőház demokrata-liberális alelnöke azután, hogy – tegnap kora délután – kihirdették a Mihai Răzvan Ungureanu miniszterelnök és kormánya hivatalba lépéséhez szükséges szavazás hivatalos végeredményét. A Külügyi Hírszerző Szolgálat (SIE) éléről előző este lemondott Ungureanu kormányát az ellenzék által bojkottált tegnapi parlamenti ülésen 237-en támogatták, ketten voksoltak ellene, így megkapta a szükséges támogatást, hiszen legkevesebb 232 voksra volt szüksége. A szavazást követő rövid felszólalásában az új miniszterelnök köszönetet mondott a megelőlegezett bizalomért, és reményét fejezte ki, hogy nem okoz majd csalódást. „Mindig ott leszünk, ahol az állampolgároknak szüksége van ránk” – fogadkozott a miniszterelnök.

Békejobb az ellenzéknek

A szavazást megelőző, programismertető beszédében Mihai Răzvan Ungureanu kifejtette, hogy nagyvonalakban az előző kormány programját követi majd. Leszögezte: nem áll szándékában teljesíthetetlen ígéreteket tenni, és csak „óvatos” bér- és nyugdíjemelést helyezett kilátásba, amennyiben ezt lehetővé teszi a gazdaság teljesítménye. Mint mondta, még az idén sorra kerülő parlamenti választásokig a gazdaság stabilitásának biztosítására és Románia nemzetközi hitelezőivel szemben vállalt kötelezettségeinek betartására törekszik majd.

„Szeretnék partnere lenni mind a kormányt támogató, mind pedig az ellenzéki pártoknak. Lehet, hogy nem fogok mindig jó hírekkel szolgálni, lehet, hogy nem értünk majd mindig egyet, de szeretném, ha egymás szemébe tudunk majd nézni” – üzent az ellenzéki padsorokban magányosan ülő Victor Ponta szociáldemokrata pártelnöknek. Hozzátette: diplomáciai tapasztalata megtanította, hogy a párbeszéd a legerősebb fegyver.

USL-s belviszályt keltett Ponta beszéde

A Szociál-Liberális Szövetség (USL) nevében felszólaló Victor Ponta szokatlanul békülékeny hangnemben ecsetelte, hogy az ellenzéki pártszövetség miért nem szavaz bizalmat a kabinetnek. A politikus megdicsérte a kormányfőt, amiért kihagyta kabinetjéből Elena Udreát és Traian Igaşt, akiket „elfogadhatatlan személyeknek” nevezett. Ponta kérte Ungureanut: ne éljen a Boc-kormány által előszeretettel alkalmazott felelősségvállalás gyakorlatával. „A volt kormány autizmusa miatt bukott meg, nem figyelt az emberek véleményére” – látta el jó tanácsokkal a miniszterelnököt Victor Ponta.

A szociáldemokrata politikus utalt Ungureanu hírszerzőfőnöki múltjára. Megjegyezte: reméli, hogy a kormányfő nem él majd vissza azokkal az információkkal, amelyekhez hozzáfért korábbi munkája során. Ponta 15 feltételt sorolt fel, amelyek teljesítése esetén az USL támogatná az Ungureanu-kormányt, ezek között a bűnüldöző szervek valós függetlenségének megteremtését, az adóhivatal depolitizálását és a közbeszerzési törvény módosítását említette. A politikus kijelentette: az ellenzék visszatér a parlamentbe, ha az ismét „normálisan” működik majd.

A PSD-s politikusnak utóbb magyarázkodnia kellett szövetségese, Crin Antonescu liberális elnök előtt, a parlamentben elmondott beszédéért. „Megbeszéltük a dolgokat, nincs közöttünk harag. Ha nem tetszett valakinek, amit mondtam, majd megbékél” – mondta Ponta, utalva Mihai Voicu PNL-s főtitkár korábbi bírálataira. Az USL egyébként megóvta az Alkotmánybíróságon az Ungureanu-kormány beiktatását, minthogy szerintük a parlament nem tartotta be a miniszterek meghallgatására és beiktatására vonatkozó eljárásrendet.

Az RMDSZ elvárásai

A koalíció képviselői támogatásukról biztosították a kabinetet: az RMDSZ vezérszónokaként Cseke Attila Bihar megyei szenátor felsorolta azokat az intézkedéseket, amelyeket a kormánynak feltétlenül meg kell hoznia a közeljövőben: a fizetéscsökkentés jelentős százalékának visszaszerzése, a nyugdíjak lehetséges emelése az első negyedév eredményeinek függvényében, felmentés a közigazgatásban dolgozóknak a visszafizetés alól, a decentralizáció folytatása, valamint az állások felszabadítása az egészségügyben, az oktatási törvény egyes kitételeinek mielőbbi alkalmazása – a kisebbségi oktatásban is, megoldva ezzel a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen kialakult helyzetet is. Cseke Attila hangsúlyozta, a koalíció „másik tartozása” a kisebbségi törvény 2005-ben kidolgozott tervezetének elfogadása, amelyet ebben a törvényhozási ciklusban kell lezárni. „Minden út elején bizalmat szavazunk. Bizalmunk magától értetődő, azt nem kell kiérdemelni, de – ez biztos – el lehet veszíteni. Szeretném, szeretnénk, ha a kormány nap mint nap igazolná: az RMDSZ politikai „beruházása” ennek a kormánynak a támogatásába a lehető leghelyesebb volt, és ezt a koalíció és az így kialakult kabinet tagjai egyaránt értékelik” – zárta beszédét a szenátor.

Traian Băsescu: ezt én már rég kifundáltam

Kelemen Hunor: nehéz időszak jön

„Nehéz időszak jön, de remélem, hogy sikerül a kormányprogramot gyakorlatba ültetnünk, és itt elsősorban az életszínvonal-növekedést elősegítő kérdésekre gondolunk, illetve a kisebbségjogi problémákra” – nyiltakozta tegnap a parlamentben az ÚMSZ-nek Kelemen Hunor RMDSZ-elnök. A művelődési miniszter kérdésünkre elmondta, a koalíciós felek által aláírandó protokollumot a következő napokban írják alá, amikor a Demokrata-Liberális Párt és a nemzeti kisebbségek csoportja is elkészíti proritáslistáját. „Abban maradtunk, hogy a jövő héten ezt előkészítjük és tíz nap múlva aláírjuk” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Új Magyar Szó

Friss hírek