Bulgária: a korrupció tengerén is túl

„Szó sincs korrupcióról, csak fedeztük a független képviselők költségeit” – Cvetan Cvetanov bolgár belügyminiszter ambivalens és felettébb kételyes megfogalmazása kiverte a biztosítékot az ellenzéki pártoknál. A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt helyettes-vezetője kijelentésével alátámasztotta azokat a feltevéseket, hogy a korrupció igenis mindennapi tényező a bolgár belpolitikában. Cikkünkben a bolgár korrupció kerül terítékre, mondja el Ön is véleményét a témát illetően!

Volt, van és lesz korrupció Bulgáriában, ez nem vitás, de annak nyíltsága és mindennapi jelenléte már a bolgár belpolitika „harcedzett” szakértőit is letaglózza. Amikor a belügyminiszter egyenes adásban, szemrebbenés nélkül bevallja, hogy a kormánypárt visszacsöpögteti az állami támogatásokat a független képviselőknek támogatásuk fejében, akkor felteszi magának a kérdést az átlag állampolgár – mi zajlik a kulisszák mögött? Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a szélsőjobboldali Ataka szétesése mögött nagy valószínűséggel Bojko Boriszov miniszterelnök és kabinetje állhat, ugyanakkor nem volt kézzelfogható bizonyíték efelől. Most fordulhat a kocka.

Mint tudjuk a 2009-ben felálló új országgyűlés fragmentált pártpolitikai összetétele az elmúlt két és fél év során lényegesen megváltozott. A kezdeti kisebbségben lévő kormánypárt briliáns stratégiával leszalámizta a parlament jobboldali törpepártjait és 2012-re stabil többséggel rendelkezett a törvényhozásban. Az ellenzéki pártok több hónapja azzal vádolták a GERB vezetőit, hogy szolid pénzösszegekkel átcsábították soraikba a jobboldal ellenzéki politikusait. Az ügy ennél bonyolultabb – az ellenzéki honatyák ugyan elhagyták pártjaikat, de nem csatlakoztak a GERB-hez, hanem függetlenként politizálnak tovább. Az ellenzéki pártoknak járó állami pártpénzek csökkennek azáltal, hogy a frakciók létszáma is csökken. Az államkaszában lévő többletforrásokat az országgyűlési törvény alapján arányosan szét kell osztani az egyes pártok között, ugyanakkor a GERB több törvénymódosítás segítségével a források egy részét a független képviselőknek irányította át.

A bTV-nek adott interjújában a belügyminiszter röviden pontosította kijelentését, vagyis, hogy vannak országgyűlési képviselők, akik önszántukból engedik át állami támogatásaik egy részét a kormánynak, de ezután már nem kívánta értékelni az ellenzék korrupciót sejtő vádjait. A bolgár Számvevőszék múlt évben végzett átvizsgálása szerint a GERB 2009 és 2011 júniusa között közel 1,1 millió leva (~ 160 millió forint) többletbevételhez jutott az ellenzéki képviselők „függetlenedési” hulláma következtében. Ez az összeg nagy valószínűséggel csak töredéke a valós kormánypárti nyereségnek, ugyanis 2011 júniusáig csak a Rend, Törvényesség és Igazságosság (RZSz) és a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSz) 7 képviselője volt független, azóta további 10 szélsőjobboldali képviselő is kivált az Atakából. A kérdésre, hogy mire költi a GERB a függetlenek által átengedett összegeket, Cvetanov nemes egyszerűséggel azt válaszolta, hogy a függetlenek parlamenti tevékenységét biztosító költségek fedezésére. Ha egy független képviselő a törvényi kiskapuk segítségével „parlamenti tulajdonjogait” átruházza a kormánypártra ,akkor elméletileg a GERB kezelheti az extra forrásokat, ugyanakkor a homályos ügyeletek nagyon sok korrupciós feltevést hoztak napvilágra.

Az ellenzéki pártok, érezve a 2013-as országgyűlési választások közelségét, mindent latba vetve, intenzív politizálásba kezdtek annak érdekében, hogy elkerüljék a megsemmisítő választási vereséget. A RZSz romjaiból megmaradt szervezet Jane Janev pártelnökkel az élen szoros együttműködést ajánlott a GERB-nek. Az Ataka a végnapjait éli, már csak napok kérdése, hogy mikor bomlik fel a parlamenti frakció a kellő létszám hiánya miatt. A Kék Koalíció egyik társelnöke, Ivan Kosztov nyíltan támadta Boriszovéket és a korrupcióellenes parlamenti bizottsághoz fordult a független képviselők pénzelésének ügyében. „A korrupció parlamenti többséget biztosító módszerré vált. Bulgária modernkori történelmében ez az első alkalom, amikor leplezetlen korrupcióval tartják fenn az adott kormányt” – nyilatkozta a volt miniszterelnök.

A közvélemény-kutatók legfrissebb adatai alapján az előbb felsorolt kispártok közül egyik sem jutna be a parlamentbe egy esedékes választás esetén. Több politikai elemző szerint a kormány idén előrehozott választásokat írhat ki, hogy maximalizálja hatalmát (jelenleg a kormánypárt a biztos szavazók körében közel 40 százalékos szinten áll). Ennek a valószínűsége igen kicsi, ugyanis Bojko Boriszovnak nem lenne érdeke egy hárompárti parlament, ahol a Bolgár Szocialisták könnyen koalíciós kormányt alakíthatnának a török-liberális DPSz-szel.

A legelképzelhetőbb forgatókönyv szerint Boriszov kivárja a 2012-es évet, hogy megláthassa hogyan alakul a kispártok helyzete. Nem szabad lebecsülni Ivan Kosztovot, aki mindig elő tudott rukkolni egy mentő ötlettel a bejutást illetően az elmúlt 21 év során. Meglátásom szerint a Kék Koalíció az egyetlen politikai erő Bulgáriában a három biztos bejutó párt mellet, amely képes lenne mozgósítani szavazóbázisát annak érdekében, hogy átlépje a 4 százalékos bejutási küszöb átlépését. A legfontosabb kérdés e tekintetben az, hogy menyi kampánypénzt fog „átengedni” Boriszov a kispártoknak.

Másik aggasztó tényező lehet a kormánypárt számára, hogy a 2011 októberében elindított szociális reformok elakadtak – sok szakszervezet tüntetésbe kezdett (legutóbb január 10-én a bányászok) a sürgető szociális reformok ellen. Ha áterőlteti a reformokat Boriszov, akkor minden bizonnyal csökkenni fog a GERB népszerűsége, de a gazdaság növekedésének lassulása ugyanezt a hatást fogja kiváltani, ha nem történik előremozdulás. A GERB vezetői 2012 januárjában nehéz helyzetbe kerültek – mindenképpen veszítenek számottevő népszerűségükből, ugyanakkor a 2013-as választást is meg kell nyerni.

Korrupció van, a politikusok alkudoznak a színfalak mögött, az adófizetők pénze pedig ismeretlen zsebekbe vándorol –Önök szerint 2012 hoz-e változást Bulgária mindennapjaiban? Írja meg nekünk az üggyel kapcsolatban kialakult álláspontját!

Kövesse figyelemmel a Kitekintőt és értesüljön első kézből a bolgár belpolitika változásairól.

Milanov Viktor

Friss hírek