Átkozódva recseg-ropog a szír diktatúra

A fokozódó nemzetközi nyomás és az Arab Liga megfigyelőinek ellenére is „vasököllel” fenyegeti és átkozza a „nemzetközi összeesküvőket” az Aszad-kormány. Noha az elnök szerint a „győzelem már közel van”, Törökország és Izrael is a rendszer összeomlását követő polgárháborútól, valamint a térséget elborító menekültáradattól tart. Szerdán egy rejtélyes gránáttámadás során az első nyugati sajtós is az életét vesztette, a nemzetközi közösség továbbra is ódzkodik egy Líbia-típusú beavatkozástól.

Bassár el-Aszad szír elnök kedden, a damaszkuszi egyetemen tartott beszédében a tíz hónapja tartó és eddig több mint ötezer halálos áldozatot számláló zavargásokat az országot megingatni próbáló „külső összeesküvés” eredményének nevezte. A vérontás kezdete óta Aszad negyedszer állt a nemzet elé, és kedden azt is kifejtette, hogy nem a hatalomhoz való ragaszkodás miatt maradt hivatalában, hanem azért mert: „nem akarok megfutamodni a rám háruló felelősség elől” – idézi a viharos tapssal kísért beszédet az amerikai CBS hírtelevízió.

A külső összeesküvés, melyet sötét szobákban szőttek immáron lelepleződött, kristálytisztává és mindenki számára láthatóvá vált. (…) A köd felszállt és a maszkok lehullottak. Többé már sem a regionális, sem a nemzetközi szereplők számára nem lehetséges a tények eltorzítása, melyekkel Szíriát próbálták destabilizálni. Azt mondom , legyetek átkozottak” – idézi a CBS Aszad szavait, melyekkel a „tehetetlen” és „Izrael pártján álló” Arab Liga mellett a nyugati médiát is elítélte.

A dühös nyilatkozat általános nemzetközi csalódásra adott okot, különösen azután, hogy Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió az Arab Ligával együttműködve hónapok óta gyakorolnak fokozódó nyomást a damaszkuszi kormányra. A várakozások szerint, a keddi Aszad-beszéd legalább egy szikrányi hajlandóságot mutathatott volna a kompromisszum irányában. A kormány szerény reformjai mellett korábban az is pozitív előjelnek számított, hogy a Liga vasárnap közzétett jelentése szerint a „vérontás mérséklődött” az országban.

A Liga még novemberben függesztette fel Szíria tagságát, az arab államokat tömörítő nemzetközi szervezet béketervének érvényesítése céljából december utolsó hetében megfigyelőket küldött az erőszak dúlta országba. A terv első fontosabb lépéseit – mint a szír hadsereg kivonása a civilek lakta területekről, a politikai foglyok szabadon engedése, vagy az ellenzékkel való politikai dialógus – az Aszad-rezsim csak tessék-lássék módon teljesítette: a zavargások közben bevetett harci járműveket vagy elrejtették, vagy a rendőri erők színeire mázolták át, a több ezer politikai fogoly közül csak egy pár tucatot bocsátottak szabadon – olvasható az al-Dzsazíra hírügynökség hét eleji összefoglalójában.

A beígért reformok foganatosításának lassúságát Aszad kedden szintén a külföldi összeesküvők által generált „káosszal” magyarázta és bár „vérzik a szíve” az elmúlt hónapok „sajnálatos fejleményei’ miatt, a jövőben is „vasököllel” fog fellépni a „terroristákként” emlegetett, „agymosott” tüntetőkkel szemben. Aszad az erőszakos eseményekért kizárólag a fegyveres ellenállást teszi felelőssé, a szír kormány állítása szerint a tüntetések során eddig kétezer rendfenntartó lelte halálát. „Egy az ország történelmében eddig példa nélkül álló harcot vívunk, de a győzelem már közel van” – mondta az elnök kedden.

A vészterhes nyilatkozat sem a szíriai ellenzéknek, sem a szomszédos Törökországnak nem okozott meglepetést. A Szíriai Nemzeti Tanács (SNC) már a Liga vasárnapi jelentését is azzal utasította el, hogy az abban foglalt meglátások „homályosak”, a megfigyelő testület kéthetes szíriai munkája pedig mindezidáig csak arra volt jó, hogy több időt biztosítson az ellenzéket vérbe fojtani szándékozó damaszkuszi kormánynak. Az arab küldöttség cselekvőképtelensége miatt az SNC azt kéri az ENSZ-től, hogy vegye át a Liga megfigyelői megbízatását Szíriában.

Ugyanígy az ENSZ közreműködésére számít Törökország is, a Szíriával kilencszáz kilométeres határszakaszon osztozó NATO-tag egy a szír területeken húzódó ütközőzóna felállítását javasolta. Ankara növekvő aggodalommal szemléli a damaszkuszi fejleményeket, Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök hétfőn abbéli véleményének adott hangot, hogy az események irányítása kicsúszik az Arab Liga kezéből, az ország „egy szektariánus, faji töltetű háború felé sodródik, amelyet meg kell akadályozni” – idézi a török vezetőt az al-Dzsazíra.

Erdogan szerint a készülő szír polgárháború Törökországra nézve is közvetlen biztonsági fenyegetést jelentene, a harcok elől menekülő civilek áradata rövid időn belül elborítaná a török-szír határt. Ankara az ütközőzóna felállítása mellett hétfőn azt is hangoztatta, hogy a kiemelt biztonsági érintettsége okán Törökországnak vezető szerepet kell garantálni a konfliktus rendezésében. A 22 milliós, etnikai feszültségektől terhes Szíria totális összeomlása az északi szomszéd mellett a térség más országait is aggasztja.

A rezsim bukására és a nyomában elszabaduló káoszra készül Izrael is. Ehud Barak izraeli védelmi miniszter már a múlt héten kijelentette, hogy „Aszad gyengül”, a rendszer „az év közepét sem fogja megérni”. Barak meglátásait megerősítendő, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke, Benny Gantz  altábornagy kedden,  a Kneszet egyik bizottsági ülésén már arról beszélt, hogy Izrael a megtorlás elől menekülő szír alavita közösség befogadására készül a Golán-fennsíkon – tudta meg a Reuters hírügynökség.

Aszad nem az a Kadhafi-fajta, aki az utolsó golyóig fog harcolni a kanálisokban. A szíriai rezsim bukásának a napja teljes csapás lesz az alavita közösségre nézve is és mi felkészülünk a menekültek befogadására” – idézi Gantz altábornagyot a Háárec.

A magát Aszadot is maga közé számláló síita szekta nem csak a vezető Baath Pártban képviselteti magát erősen, de a hadsereg tisztikarában is. Gantz szerint Aszad végnapjai a menekült kérdésen kívül annak a kockázatát is magában rejtik, hogy a sarokba szorított kormány – utolsó mentőövként – Izrael megtámadása mellett fog dönteni. Ha ez nem is következne be, a korszerű, orosz gyártmányú szíriai arzenál Aszadot is túl fogja élni, a fejlett Yakhont cirkálórakéta, vagy a SA17 légvédelmi rendszer rossz kezekbe kerülve még komoly fejtörést okozhat Jeruzsálemnek.

A szíriai időzített bomba ebben a pillanatban is megállíthatatlanul ketyeg tovább, közel-keleti sajtóértesülések szerint a héten már az Arab Liga megfigyelőit is több ízben támadás érte. A keddi nap során a szír hadsereg tíz embert lőtt le egy kelet-szíriai városban, annak ellenére, hogy éppen akkor több nemzetközi megfigyelő is tartózkodott a térségben – adta hírül az AP. Szerdán egy a kormány által szervezett médiatúrán, Homs városban a France-2 televízió stábjának az operatőre is életét vesztette egy gránáttámadásban, egy holland újságíró pedig súlyosan megsebesült. A támadás körülményei rejtélyesek – írja a Washington Post.

Tatai Gábor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »