Terroristákká nyilváníthatják a szélsőséges telepeseket Izraelben

Terrorszervezetekké nyilváníthatják a szélsőséges nacionalista csoportokat Izraelben, miután a héten egy ciszjordániai katonai bázis megtámadásával szélsőjobboldali erőszakhullám vette kezdetét. A telepesek egy megneszelt kilakoltatási akció miatt kezdtek rendbontásba.

Zsidó szélsőjobboldali támadók kedd reggel megtámadtak egy izraeli katonai bázist Ciszjordániában. A körülbelül 50 főt számláló – zömében telepesekből és fiatal szélsőjobboldali aktivistákból álló – csoport katonai járműveket rongált meg, kövekkel dobálózott és gumiabroncsokat égetett, az Izraeli Védelmi Erők efraimi regionális dandárjának parancsnoka az incidens során könnyebb fejsérülést szenvedett.

Nem sokkal a támadás előtt, a hajnali órákban zsidó fiatalok kisebb csoportja elhagyatott templomokat foglalt el nem messze a jordániai határtól, egy Qasr al-Yahud nevű helyen, ahol a hagyomány szerint Jézus alámerítkezett a Jordán-folyóban. Az akciót a szélsőjobboldali aktivisták a Jordán hatóságok figyelmeztetéséül is szánták, hogy ne avatkozzanak bele a jeruzsálemi Templom-hegy státuszát illető vitákba.

A keddi incidensek apropójául az a pletyka szolgált, mely szerint a hadsereg tömeges kilakoltatásra készül Ciszjordánia számos pontján. A Legfelsőbb Bíróság egy augusztusi határozatának értelmében az olyan településekre is bontás vár, mint a 280 fős Migron. Az engedély nélküli ingatlanoknak 2012 márciusáig kell eltűnniük a vitatott területekről, a határidő közeledtével a felháborodott telepesek egyre gyakrabban fordulnak az erőszakos megtorláshoz.

A keményvonalasok úgynevezett ’price tag’ politikája a 2006-os gázai kivonulás óta rengeteg fejtörést okoz Izrael jogi, politikai és biztonsági apparátusának. Az elv lényege, hogy a radikalizálódó szélsőjobboldal az erőszak és a vandalizmus útján számoltatja el – ’árcédulázza’ – a telepek jövőjét fenyegető helyi palesztin lakosságot, a kritikus baloldalt, vagy éppen az izraeli biztonsági erőket. 2011-re a megtorló akciók különösen is megszaporodtak, ám kedd hajnalban úgy tűnik végleg betelt a pohár.

A helyzet egyszerűen tűrhetetlenné vált. Többet nem bánhatunk kesztyűs kézzel a lázongó elemekkel. Nem fogjuk tolerálni azt az állapotot, amelyben IDF tiszteket és katonákat támadnak meg, ezzel kompromittálva az izraeli lakosok védelmét – idézi Netanjahu elnököt az izraeli Háárec napilap hírportálja.

A keddi zavargás olyan széleskörű felháborodást keltett, hogy a kormány- és ellenzéki pártok mellett több telepes csoport is felemelte a szavát az „arab terroristákhoz” méltó eljárás miatt. Izrael volt védelmi minisztere és munkapárti politikus, Benjamin Ben-Eliezer „szégyennek” nevezete, hogy kedden egyetlen „bűnözőt” sem tartóztattak le és hogy egyetlen katona sem „nyitott tüzet” a támadókra. Ahogy Eliezer fogalmazott: „én nem teszek különbséget zsidó és arab között, ha valaki az ember életére tör”.

A keddi ügy folytatásaként, szerdára virradóra ismeretlen tettesek felgyújtottak egy elhagyatott jeruzsálemi mecsetet, a falakat iszlám-ellenes jelszavakkal és az ’árcédula’ szóval fújták tele. A nap folyamán két teherautót és egy személygépkocsit is felgyújtottak a Duma nevű palesztin faluban, egy észak-ciszjordániai közlekedési csomópontban palesztin autókat dobáltak meg.

Ugyanezen a napon Jeruzsálem egyik ortodox kerületében szélsőjobboldali fiatalok kiérkező rendőrautók szélvédőit zúzták be, miután a hatóságok megpróbálták kézre keríteni a legújabb árcédulás támadások elkövetőit. A letartóztatott támadók többsége a Noar HaGva’ot (fiatalok a hegytetőről) gyűjtőnévvel illetett vallásos nacionalista csoportok tagjai, melyek legfőbb tevékenysége, hogy új, illegális állásokat létesítsenek a már létező ciszjordániai zsidó telepek határain túl.

A héten az eszkalálódó erőszak miatt az izraeli törvényhozás szigorú lépésekre szánhatja el magát. A biztonsági erők miniszterelnöki utasítást kaptak, hogy a rendelkezésükre álló összes eszközzel lépjenek fel a tüntetők ellen, az igazságügyi minisztertől, Yaakov Ne’emantól a kormányfő egy olyan javaslatlistát vár, melynek segítségével jelentősen bővülne a szélsőjobboldal elleni jogszerű intézkedések köre.

Az asztalon heverő lehetőségek közül az egyik legkínálkozóbb, hogy a kormány terrorszervezetekké nyilvánítja a problémás jobboldali csoportosulásokat, csakúgy ahogy tette ezt a néhai Kahane rabbi pártjával 1988-ban.  „Az eljárásmódjukat szemlélve kétség sem fér ahhoz, hogy terroristákra jellemző viselkedésről van szó” – fogalmazott Ehud Barak védelmi miniszter egy szerdai rádióadásban a HaGva’ot fiatalokkal kapcsolatban. Az új jogi besorolás azonnali letartóztatásokat és egyéb prevenciós lépéseket tenne lehetővé – írja a Háárec.

Azon kívül, hogy a radikális jobboldal évtizedek óta jelent komoly belbiztonsági kockázatot, az erőszakos cselekmények negatívan befolyásolják a szomszédos arab államokkal való feszült kapcsolatokat is: „Nagyon komoly következményekkel járhat az, amit ezek az emberek művelnek” – idézi a Háárec Simon Perez államelnök csütörtöki beszédét – „Izrael mindig büszke volt arra, ahogyan a szent helyek biztonságát óvta. Napjainkban, ahogy a muszlim világ forrong, katasztrofális ilyen ürügyeket szolgáltatni Izrael megtámadásához, ez egy olyan őrültség aminek megálljt kell parancsolnunk” – utalt az államfő a közelmúlt mecsetgyújtogatásaira.

Csütörtökön újabb mecset lobbant lángokra egy Ramallához közeli arab faluban, a helyi hatóságok szerint a támadók gázolajjal gyújtogattak, a falakat összefirkálták. Nabil Abu Rudeineh, palesztin elnöki szóvivő az incidenst a telepesek nyílt „hadüzeneteként” értékelte az arab lakosság felé.

Tatai Gábor

Friss hírek