A Kazah Köztársaság függetlenségének 20. évfordulója

A Kazah Köztársaság decemberben ünnepli függetlenségének 20. évfordulóját. E rövid idő alatt a fiatal köztársaság a nemzetközi tapasztalatok felhasználásával nagy sikereket ért el a fejlődésében a liberális gazdaság, demokrácia és szabadság értékeinek kiválasztásával. Kazahsztán ma a Közép-Ázsia régió dinamikusan fejlődő szociális-gazdasági, kulturális és politikai központja, amelyet elismer a világ társadalma.

A köztársaság legfőbb külpolitikai prioritásai közé tartozik a nemzeti érdekek és az állampolgárok jogainak védelme külföldön, a nemzetközi együttműködés megerősítése, a regionális és globális biztonság megteremtése, a külföldi befektetések ösztönzése.

A történelmi mértékek szerinti rövid időszakban a köztársaság megbecsülést szerzett, mint felelős szubjektum a nemzetközi kapcsolatokban. Az ország aktívan részt vesz az aktuális nemzetközi problémák megoldásában és agy új világrend létrehozásában. Ma Kazahsztán megérdemelten elismert ország a nemzetközi porondon, mint egy dinamikus és virágzó ország modell.

Asztana az utóbbi években baráti és kölcsönösen előnyös együttműködést dolgozott ki a szomszédos, valamint a fejlett országokkal. Az állam 138 országgal épített ki diplomáciai kapcsolatot, 70 diplomáciai misszió működik külföldön. A nemzetközi elismerést fokozza az ország részvétele a nemzetközi szervezetek globális és regionális tevékenységében.

Kazahsztán figyelemre méltó helyet foglal el az ENSZ-ben. Több kazahsztáni kezdeményezést támogattak a világ közösségei, mint az ENSZ világformálási erőfeszítései alapítványának létrehozását, a Globális környezetvédelmi-ökológiai stratégia elfogadását, a Zöld Híd ökológiai kezdeményezését és más kezdeményezéseket. Az ország, továbbá, jelölteti magát az ENSZ Biztonsági Tanácsába a 2017-2018 években.

Az ország aktív tagja az olyan befolyásos szervezeteknek, mint az EBESZ, az Ázsiai kölcsönös együttműködési és bizalmi értekezlet, az Iszlám együttműködési szervezet, a FÁK, a Sanghaji együttműködési szervezet, a Kollektív biztonsági szerződés, stb.

A hazai diplomácia legnagyobb sikere az EBESZ elnöklete volt, valamint a Szervezet csúcstalálkozója Asztanában 2010 decemberében, amely a XXI. század első évtizedének legnagyobb nemzetközi eseménye lett.

A függetlenség megszerzésétől fogva a népek barátsága a soknemzetiségű Kazahsztánban fontos sikere az államnak. Ma az országban több mint 130 nemzetiség él. Kazahsztán Népi Közgyűlése különleges szervezete lett az egységnek és a nemzeti egyetértésnek.

A világi és tradicionális vallások vezetői kongresszusának összehívása Kazahsztán konkrét hozzájárulása lett a világ vallásai lelki potenciáljának összefogásában a nemzetközi konfliktusok megoldásában és a modern fenyegetések elleni tevékenységben. Jelenleg előkészületek folynak a 2012-es asztanai IV. fórumra.

1992-ben Kazahsztán történelmi precedenst teremtett azzal, hogy önként lemondott a világ negyedik legnagyobb atomfegyver arzenáljáról, amelyeket a Szovjetuniótól örökölt. Kazahsztán kezdeményezésére augusztus 29-ét az Atom kisételetek elleni nemzetközi nappá nyilvánították.A nemzetközi feltételek kedvező alakulásának köszönhető a külföldi cégek beruházásai, valamint a kazah nép életszínvonalának emelése.

A „Gyorsított ipari fejlődés állami programja” keretein belül a köztársaság folytatja tevékenységét a külföldi tőke, innovációk és technológiák beáramlásáért.  Az állam kedvező befektetési környezetéről és imidzséről tanúskodik a befektetések mértéke. A Közép-Ázsiába való befektetések 80 %-a Kazahsztánba irányul. 1993-tól dinamikusan emelkednek a közvetlen befektetések az ország gazdaságába, amelynek összege meghaladja a 130 milliárd USA dollárt.

Kazahsztán részt vállal a globális energetikai biztonság felelősségében. Az ország, amely a világon a negyedik az olajtartalékokban, hatodik a gáztartalékokban és második az urántartalékokban, bekerült a világ legnagyobb energetikai termékek exportőrei közé.2010-ben az ország GDP-je 7%-kal, az ipari termelés 10%-kal nőtt, a feldolgozóipar pedig 19%-kal. A nemzeti jólét terén, Kazahsztán a tavaly 26 helyet lépett előre és 50. helyen van 110 ország közül. A kedvező üzleti viszonyok terén Kazahsztán világviszonylatban az 59. helyet foglalja el 183 ország közül.

A függetlenség ideje alatt az ország aktív politikai párbeszédet folytat az Európai Unióval. Az „Út Európába” program végrehajtásának segítségével Kazahsztán magasabb színvonalra tudta emelni a Régi Világ kulcsfontosságú országaival való széleskörű partnerséget. Az európai országok ma a köztársaság legfontosabb kereskedelmi partnerei, és Kazahsztán az EU megbízható energetikai partnere. Kazahsztán Európa harmadik legnagyobb energiaszállítója Oroszország és Norvégia után, amelyek nem tartoznak az OPEC-hez.

A függetlenség évei alatt Kazahsztán a NATO fontos Közép-Ázsiai partnere lett. Jelenleg az ország aktívan együttműködik a szövetséggel a biztonság megszilárdítása érdekében.Kazahsztán érdekelt az Európai Tanáccsal való szoros kapcsolattartásban, figyelembe véve a szervezet nagy nemzetközi tekintélyét és vezető szerepét a demokrácia terén. Asztana aktívan részt vesz az Európai Bizottság demokráciáért végzett munkájában az Európa Tanácson keresztül. A 2004-es Együttműködési egyezmény alapján dinamikusan fejlődik az Európai Tanács Parlamenti Közgyűlésével való együttműködés.

Felhasználva a nemzeti egyetértésben szerzett tapasztalatokat, Kazahsztán a Kelet és Nyugat közötti univerzális híd szerepére törekszik. A kezdeményezés, amely a 2010 év a Kultúrák közeledésének évévé nyilvánításáról szól az ENSZ  62. ülésén hozott határozat alapján, nagy szerepet játszik a világkultúra fejlődésében.

Kazahsztán a szuverén fejlődés 20 éve alatt magabiztosan bekerült a nemzetközi társadalomba. A két évtized alatt a világ elfogadta a köztársaság eredményeit a politikai és szociális-gazdasági fejlődése terén és a fiatal állam megérdemelt helyet foglal a világon.

Kitekintő

Friss hírek