Az USA mégis szankcionálja Zimbabwét

Az Egyesült Államok két zimbabwei gyémántbányát vett fel szankciós listájára. A korlátozás oka, hogy mindkét bánya az elnökhöz, Robert Mugabéhoz köthető.

Az Egyesült Államok hétfőn úgy határozott, szankciókat alkalmaz két zimbabwei gyémántbánya ellen. A korlátozó döntés hátterében az áll, hogy a bányákat üzemeltető cégek, az állami tulajdonú Marange Resources és a köztulajdonban lévő Mbada Diamonds is összekapcsolható a szintén állami tulajdonú Zimbabwe Mining Development Corporationnel (ZMDC), ami már jó ideje szerepel a tiltólistán. A határozat értelmében a bányák „speciális minősítés” alá esnek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy amerikai állampolgárok és cégek nem kereskedhetnek ezekkel a cégekkel.

A két érintett bánya Zimbabwe Marange régiójában található. A marangei gyémántmező az elmúlt évtizedekben talált afrikai bányák egyik leggazdagabbja. A térség bányáit 2008-ban Mugabe parancsára erőszakosan államosították: bányászok és civilek ezreit utasították ki az országból, miközben körülbelül 200 embert megöltek, többeket megvertek vagy megerőszakoltak. Emiatt a gyémántbányászatot és kereskedelmet ellenőrző nemzetközi együttműködés, a Kimberley Folyamat (Kimberley Process, KP) jegyében véres gyémántnak minősítették és tiltólistára tették a zimbabwei drágaköveket.

November elején viszont ismét engedélyezték a zimbabwei gyémánt kereskedelmét, és akkor az USA sem szólt ez ellen semmit. Akkor úgy fogalmaztak, azért tartózkodtak az ellenszavazattól, hogy elősegítsék a megfeneklett tárgyalások lezárását. Az USA viselkedése nagy felháborodást keltett Zimbabwében: az országot diktatórikusan irányító Robert Mugabe elnök pártjának, a Zanu-PF-nek információért és sajtóért felelős titkára, Cde Rugare Gumbo szerint ezt tipikusan amerikai magatartás. „Tragikus és sajnálatos az Egyesült Államoktól, hogy így viselkedik. Viszont ismerve azt, hogy az USA hogyan kezeli a dolgokat, ez nem volt meglepő. De továbbra is küzdeni fogunk, ahogy eddig is tettük”.

A zimbabwei állami lap, a Herald egy zimbabwei professzort, Jonathan Moyót idézi, mikor úgy fogalmaz: az USA szankciója „törvénytelen”. Moyo szerint az amerikai szankció a Kimberley Folyamat „arculcsapása”, mert nem tiszteli a KP döntését. „Az USA ezzel páriává vált” – mondta a professzor. Kormányzati körökben általános nézet, hogy az Egyesült Államok célja, hogy nyomorban tartsa Zimbabwét és népét azért, hogy elősegítsenek egy rendszerellenes felkelést, melynek végén elvennék a hatalmat Mugabétól.

Weszprémy Gábor

Friss hírek