Ostromállapot Kínában

A lakosok barikádot vontak egy délkelet-kínai település köré, miután egy ingatlankisajátítási ügy miatt elmérgesedett a viszonyuk a hatóságokkal.

Kisebb ostromállapot alakult ki a délkelet-kínai Kuangtung tartományban található Vukan településen egy földkisajátítási viszály miatt – jelentette a Reuters. Szerdán a hatóságok tiltása ellenére több ezren vonultak utcára az önkormányzat által elvett földjükért való kompenzációt, valamint egy vezetőjük halálának független kivizsgálását követelve.

A rendőrség lezárta a településre vezető utakat, míg a lakosok barikádot vontak a település köré a hatóságok távoltartására, és a megmozdulás leverésének megakadályozására. A Guardian riportja szerint a hatóságok a tüntetők kiéheztetésével próbálkoznak: addig nem engednek be rizst a településre, amíg a lakosság nem hagy fel a tiltakozóakcióval.

A hosszú ideje tartó viszály azután élesedett ki ismét, hogy a tüntetéssorozat egyik letartóztatott vezetője hétfőn rendőri őrizetben életét vesztette. A 42 éves Hszüe Csin-po (Xue Jinbo) hozzátartozói szerint rendőri brutalitás áldozata lett. Ezzel szemben a hatóságok verziója az, hogy a férfi hirtelen szívmegállás miatt halt meg kihallgatása közben. Hszüét, a Vukant is felügyelő Sanvej (Shanwei) városának önkormányzatával tárgyaló földművelői delegáció egyik tagját a múlt héten tartóztatták le zavargás vádjával.

Az hatóságok és a lakosság évek óta tartó szembenállása a helyi önkormányzat földkisajátításai miatt kezdődött. A lakosok vádjai szerint az ingatlan-befektetőkkel összejátszó korrupt hivatalnokok több száz hektárnyi földet sajátítottak ki tisztességtelen eszközökkel. A vukaniak azt állítják, hogy Kommunista Párt helyi vezetői 2006 óta több mint 700 millió jüant (25,8 milliárd forint) tettek zsebre a földtulajdonosoknak járó kárpótlásból. Az ügy miatt szeptember végén a korábban mintatelepülésnek tartott, 20 ezer fős Vukanban zavargások törtek ki, a felbőszült tüntetők a Kommunista Párt egy pártházát, egy rendőrséget és egy ipari parkot is megtámadtak. A háromnapos megmozdulást a rendőrség végül brutálisan leverte, a Financial Times beszámolói szerint gyerekeket és fiatalokat is súlyosan összevertek.

Kínai akadémikusok és szakértők számításai alapján az országban évente több mint 90 ezer alkalommal kerül sor zavargásokra – hivatalos statisztikák nem állnak rendelkezésre a témában. A nyugat-kínai etnikai problémák mellett ezek leggyakrabban hivatali visszaélések és ingatlan-kisajátítások miatt törnek ki. Egyes szakértők szerint a földkisajátításokkal kapcsolatos, gyakori visszásságok egyrészt arra vezethetők vissza, hogy az önkormányzatok alacsony adóbevételeik miatt elsősorban az ingatlanbefektetésekből jutnak pénzhez, másrészt az alulfizetett hivatalnokok és pártkáderek is csak a vállalkozóktól származó illegális adományokkal tudják biztosítani anyagi jólétüket.

Mészáros Tamás

Friss hírek