Dollár helyett jöhet a zimbabwei jüan

Zimbabwe likviditási problémáit egy új pénznem bevezetésével kívánja helyrehozni. A helyzet azonban nem egyszerű, a Mugabe-kormányzatnak még sok kérdést kell tisztázni.

A zimbabwei jegybank kormányzója, Gideon Gono a napokban ismét előhozakodott a kínai jüan bevezetésének lehetőségével. Ezzel szerinte gyakorlatilag újabb esélyt kapna a csőd közelébe került ország. Ahogy fogalmazott: úgy véli, ideje lenne az értékéből folyamatosan veszítő amerikai dollárt lecserélni a távol-keleti valutára. Amióta ugyanis a függetlenség idején bevezetett zimbabwei dollárt a 2000-es évek második felének hiperinflációja nyomán 2009-ben megszüntették, a legtöbb tranzakció amerikai dollárban történt. A kormányzó indoklása szerint a kínai jüan nemsokára átveszi az amerikai pénz szerepét, és az ázsiai lesz a világ valutatartalékának alapja. Meglátása szerint a leértékelődő dollár és a kínai gazdaság fokozatos erősödése is ezt támasztja alá.

Kína Zimbabwe legfontosabb kereskedelmi partnere, az afrikai ország ásványkincseinek és mezőgazdasági termékeinek egyik legnagyobb felvásárlója. Peking terjeszkedése a kontinensen, valamint a zimbabwei vezetés – ahogy ők fogalmaznak – „keletre tekintő” politikája mind segíthetik a jüan térnyerését.

Ez egyébként nem új keletű elképzelés. Először tavaly szeptemberben vetették fel a jüan bevezetésének lehetőségét, amit akkor Joice Mujuru alelnök „logikus lépésnek” nevezett. Arthur Mutambara miniszterelnök-helyettes már akkor is támogatását fejezte ki, mondván, a Kína és Zimbabwe közötti erős gazdasági szálak indokolják a pénzügyi összefonódást. Azóta azonban nem történt konkrét előrelépés az ügyben.

Ugyanakkor nem támogatja minden zimbabwei vezető az idegen valuta adoptálását. Simba Makoni volt pénzügyminiszter szerint ez nem jó ötlet. Elismeri ugyan, hogy a kínai gazdaság a világ második legerősebb gazdasága, és folyamatosan fejlődik, de rávilágít: Peking nem kereskedik a jüannal, sőt, ők is az amerikai dollárt használják erre a célra. Szerinte a dél-afrikai rand bevezetése ésszerűbb döntés lenne. Azonban Makoni támogatói jóval kevesebben vannak, mint a jüan-pártiak.

A zimbabwei dollárt 2009 elején hiperinfláció sújtotta, volt, mikor naponta 98 százalékot esett az értéke. Ezért azt az elmúlt három évben kizárólag külföldi valutával, így amerikai dollárral, dél-afrikai randdal vagy botswanai pulával helyettesítették a kereskedelemben.

Weszprémy Gábor

Friss hírek