Gašparovič szükségállapotot hirdet, ha az orvosok nem állnak munkába

Ivan Gašparovič ultimátumot adott annak a mintegy 2000 orvosnak, akik benyújtották felmondásukat. Szükségállapotot hirdet, ha nem állnak munkába.Az ultimátum tárgya, hogy szombatig vagy megegyeznek az egészségügyi miniszterrel, vagy pedig felkéri a kormányt szükségállapot hirdetésére. A szükségállapot kihirdetése azt jelentené, hogy az orvosoknak szolgálatteljesítési kötelezettségük lépne életbe, mégpedig a jelenlegi fizetésük 70%-áért. Szükségállapotot 30-tól 90 napig terjedő időre lehet hirdetni.

Gašparovič a helyzet súlyosságával magyarázta a döntését. Ugyanis elmondása szerint, amennyiben nem születik megegyezés a minisztérium és a szakszervezetek között, akkor az állam nem tudja biztosítani lakosainak egészségügyi ellátását. Felszólította az orvosokat, hogy mérlegeljék a helyzetet, egyúttal mindkét felet arra, hogy kössék meg a szükséges kompromisszumokat. Figyelmeztette az orvosokat, hogy ha visszavonják felmondásaikat, akkor a miniszter és az állam ajánlatával javul ahelyzetük, míg ha nem, akkor semmit sem kapnak. „Ez nem fenyegetés, hanem a valós helyzet értékelése” – közölte.

A szakszervezetek a miniszterrel és az államfővel folytatott közös tanácskozásukon további ajánlatokat kaptak. A kórházak részvénytársasággá való transzformációjának leállítását követően hajlandóak volnának egy javaslat megtételére, hogy azokat el is töröljék. Az Ivan Uhliarik miniszter által ajánlott 300 eurós orvosi bérnövekményt törvénybe is foglalnák. Ivan Uhliarik szintén megerősítette, hogy a helyzet nagyon súlyos, némely régiókban ugyanis teljesen összeomolhat az egészségügyi ellátás december 1-től, amikor az orvosok felmondási ideje lejár. A megegyezésre szólított fel a Szlovák Orvosi Kamara elnöke, Milan Dragula is.

Paraméter.sk

Friss hírek