Európai uniós turista válhat Boldoghy Olivérből

Törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből Boldoghy Olivért miután bejelentette, az egyszerűsített honosítás keretében felvette a magyar állampolgárságát is. A felvidéki művész-vállalkozót lévélben értesítette a Belügyminisztérium, akit magyar külügy, az MKP és Tőkés László is szolidaritásáról biztosított. Slota szimpatikus lépésnek tartja a bejelentést.

Szlovákia a határon túli magyarok könnyített honosításáról hozott törvényre reagálva módosította úgy állampolgársági törvényét, hogy elveszíti az eredetit, aki felveszi egy más ország állampolgárságát. Az utóbbi hónapokban több szlovákiai magyar hozta nyilvánosságra, hogy felvette a magyar állampolgárságot, de nem kíván lemondani a szlovákról. Boldoghy Olivér az első, aki bejelentette, hogy megvonták szlovák állampolgárságát.

„A határozatot már továbbították is az illetékes hivataloknak, ezért a napokban bevonják a jogosítványomat, személyimet és az útlevelemet, a szociális biztosító és a betegbiztosító állandó lakhely nélkül megszünteti a fedettségemet, és innentől nem állják az orvosi ellátásomat sem. 2012. február 14-én pedig kitoloncolhatnak az országból. Bálint-napon, szeretettel…” közölte Boldoghy a Bumm.sk hírportállal pénteken.

A jogfosztott állampolgár elmondta, megoldást jelente, ha tartózkodási engedélyt kérvényezne a Bevándorlási Hivataltól, melyet az minden bizonnyal biztosítana számára. Ezzel a lépéssel azonban feladná az igazáért folytatott harcot, ami mellett szeptemberben kötelezte el magát bízva alkotmányos jogainak sikeres érvényesítésében. „Ezzel elismerném, hogy a szülőföldemen idegen vagyok. Elismerném, hogy igazuk volt, és elismerném, hogy nyertek. Az ügyet pedig, amiért szeptember elsején több ezer embert hívtunk el Komáromba – elárulnám. Megerősíteném az emberekben azt az érzést, hogy van miért félni, és nem érdemes ujjat húzni a hatalommal – összegezte álláspontját

A magyar külügy közleményben fejezte ki felháborodását

„Felháborodással értesültünk arról, hogy – a híradások szerint – a magyar állampolgárság megszerzése miatt a Szlovák Köztársaság, az érintett személy kifejezett akarata ellenére, megfosztotta szlovák állampolgárságától Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozót, és ezzel kísérel meg alapot teremteni további életvitelét ellehetetlenítő jogfosztásokhoz. Meggyőződésünk, hogy Szlovákia – melynek alkotmánya egyébként hangsúlyozza, hogy senki sem fosztható meg akarata ellenére a szlovák állampolgárságtól – ezzel a lépéssel megtagadja azokat az alapvető értékeket, amelyekre az Európai Unió épül. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Szlovákia egy másik uniós tagállamhoz fűződő közjogi kötelék létesítése miatt büntetést alkalmaz, eltaszítva ezzel magától saját polgárait.” A közleményben Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyette továbbá biztosította a jogfosztott magyar állampolgárokat, hogy Szlovákia és az Európai Unió vonatkozásában minden jogi segítséget megadnak számukra.

Emellett Németh Zsolt parlamenti államtitkár 2011. november 22-én behívatta Peter Weiss szlovák nagykövetet a Külügyminisztériumba. A találkozót követően megerősítették a korábbi állásfoglalást. A kiadott nyilatkozatban elítélik a szlovák Belügyminisztérium döntését, s ismételten közölték, hogy a magyar kormány minden rendelkezésre álló kétoldalú és nemzetközi jogi lépést támogatnak, hogy a diszkriminatív jogszabályt ne érvényesítsék Szlovákiában, és a demokratikus jogelveknek megfelelően módosítsák azt. Továbbá a Külügyminisztérium reményét fejezte ki, hogy az állampolgársági ügy nem válik a megkezdődött szlovák választási kampány témájává, valamint a biztatóan alakuló kétoldalú kapcsolatokat nem veti vissza az incidens.

Szolidaritásáról biztosít az MKP

Berényi József MKP-elnök szerint Boldoghy Olivér esete „a hatalom arroganciájának” újabb megnyilvánulása Szlovákiában. „Sajnálatos dolog, hogy ez történik akkor, amikor még mindig egy állítólag magyarbarát jobboldali kormány van hatalmon, amelynek magyarok is tagjai. De úgy látszik, ez nem akadályozza meg a belügyminisztériumot abban, hogy zaklassa és piszkálja saját állampolgárát, aki nem akar megválni a szlovák állampolgárságától, de fel akarja venni egy másik államét, egy szövetséges, egy európai uniós és NATO tagállamét” – mutatott rá a pártelnök. Emellett bízik abban, hogy az alkotmánybíróság, mely elé szeptemberben került az állampolgárság ügye a Híd-Most beterjesztésével, mihamarabb feloldja a jogi ellentmondásokat és kedvező döntést hoz a kettős állampolgárok érdekében.

A Híd-Most azonban ezúttal csendesebb, s Boldoghy Olivér érdekében nem adott ki konkrét közleményt. Az állampolgársági ellentörvény Gubík László ügyében bontakozott ki, s testesült meg először, s ekkor Bugárék is aktívabbak voltak, hiszen kezdeményezték a törvény alkotmánybírósági felülvizsgálatát. Az ekkori állásfoglalásuk szerint a testület döntése előtt  felmerülő panaszok esetén bírósági perre biztatták a szlovák állampolgárságuktól megfosztottakat.

Az ügyben megszólalt Tőkés László is, aki mind az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökeként, mind az Európai Parlament alelnökeként elítéli a szlovák intézkedéseket. A politikus utalt az 1991-ben Csehszlovákia és Magyarország által is jegyzett visegrádi nyilatkozatra, melyben az nemzetközi dokumentunokkal összhangban vállalták, hogy tiszteletben tartják minden más nemzet jogát identitásának egyidejű kifejezéséhez.

Két évtized múltán a szlovákiai hatalmasságok mintha megfeledkeztek volna az elődeik által felvállalt európai alapértékekről – mondta Tőkés a kiadott sajtóközleményében. A fiatal európai állam, Szlovákia nem attól fog megerősödni, hogy egyébként lojális és adófizető polgárai ellenében erőből bizonyítja egyneműségét. Már csak azért sem, mert ezzel a soknyelvűséget és a kulturális sokszínűséget értékként tételező Európai Unióból írja ki magát. A szlovák kormány jogfosztó és Európa-ellenes gyakorlatát mélységesen elítéljük – összegezte álláspontját.

Slota sem maradhatott csendben

Végre egy magyar bejelentette hogy magyar állampolgársága van és a belügyminisztérium megemberelte magát, és elvette a szlovák állampolgárságát. Ez az ember szimpatikus nekem, mivel nyílt és tisztességes. Én a tisztességes embereket szeretem. Nem úgy a képmutató Berényi, aki nem vállalja a magyar állampolgárságát. Képmutató, pipogya”

Mi lesz a megoldás?

Ha egy szlovák állampolgártól a magyar állampolgárság felvétele miatt megvonják eredeti állampolgárságát, akkor elveszíti állandó lakhelyét, s jogi státusza nagyjából egy Szlovákiában tartózkodó európai uniós turista jogállásának szintjére süllyed – nyilatkozta Lancz Attila, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálatának jogásza az MTI tudósítójának kedden.

A helyzetet legegyszerűbben azzal lehet orvosolni, hogy az illető – immár külföldi állampolgárként  – az európai uniós szabályoknak megfelelően bejegyezteti állandó lakhelyét. EU-állampolgárként nem kell tartózkodási engedélyt kérni. Lanz az MTI-nek elmondta, hogy az állampolgársághoz kötött személyi iratokat – személyazonossági igazolvány és útlevél – bevonják, illetve azokat le kell adni. Ugyanakkor az olyan igazolványokat – mint például a vezetői jogosítvány, az egészségügyi és a társadalombiztosítási kártya – az állampolgárságban történt változás nem érinti. Nyilvánvaló azonban, hogy ezeknél is be kell jelenteni a változást az adott helyeken.

Medgyesi Ádám

Friss hírek