Befagyasztaná a bírók fizetését az államfő

Ivan Gašparovič szlovák köztársasági elnök nem érti, hogy ebben a nehéz gazdasági helyzetben miért ne lehetne a bírók fizetését ugyanúgy befagyasztani, mint a többi alkotmányos tényezőét.

Azzal kapcsolatban, hogy az Alkotmánybíróság előzetes rendelkezésével megtiltotta a bírói fizetések csökkentését az alkotmányos tényezők bérezéséről szóló törvény tavalyi módosítása alapján, az államfő megjegyezte, hogy most a bírói bérek befagyasztásáról lenne szó, nem pedig a csökkentésükről. „A fizetések befagyasztása azon a szinten, amelyen jelenleg vannak, nem károsítja a bírókat, s ha valaki azt állítja, hogy ez ellenkezik az Alkotmánnyal, örömmel venném, ha megmutatná, az alkotmány melyik paragrafusára gondol. Nincs ilyen” – jelentette ki.

A kormány már jóváhagyta az egyes alkotmányos tényezők bérezéséről szóló képviselői törvényjavaslat rövidített eljárásban való megtárgyalását. Ha keresztülmegy a törvényhozáson, akkor a képviselőkön kívül az államfő, a miniszterek, az államtitkárok, a főügyész és a Legfelső Ellenőrző Hivatal elnökének, illetve alelnökeinek fizetését is befagyasztják.

A bírók azonban az Alkotmánybíróság döntésének köszönhetően kivételt képeznek. Az államfő szerint felmerül a kérdés, hogyan dönteni ez ügyben, visszaküldeni-e a törvénymódosítást a jóváhagyása után a parlamentbe. Ha ugyanis a törvényt megvétózná, egyúttal azt a döntést is megszüntetné, amely a többi alkotmányos tényezőre vonatkozik. „Tehát ez itt a probléma, hogy az ilyen törvényt megvétózni, avagy sem” – tette hozzá Gašparovič.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »