Amatőrség miatt dőltek be a CIA közel-keleti kémhálózatai

Az Egyesült Államok Központi Hírszerző Hivatala, a CIA hat hónap alatt két független kémhálózatát is elveszítette a Közel-Keleten. A Libanonban és Iránban tucatjával felhajtott amerikai kémeket valószínűleg kivégezték – tudta meg az ABC News.

A leleplezésről már tavasszal is lehetett hallani híradásokat, ám az iráni kormány és a libanoni Hezbollah terrorszervezet vezetőinek állításait a nyugati közvélemény széles körben blöffként kezelte.  Az ABC News birtokába jutott információk szerint azonban a komolytalannak vett televíziós bejelentések az utolsó szóig igazak voltak. A hírszerzési körökből származó értesülést az ABC megkeresésére hétfőn több washingtoni tisztviselő is megerősítette.

Hasszán Naszralla sejk, a Hezbollah vezetője júniusban jelentette be, hogy a libanoni csoport magas rangú tagjai között két CIA-ügynököt is lelepleztek, amiből az amerikai hírszerzés azt a következtetést vonta le, hogy a szervezet köré épült kémhálózatát teljes egészében felgöngyölítették. Az ABC szerint legalább egy tucat emberről lehet szó, az ügynökök minden alkalommal a bejrúti Pizza Hutban találkoztak, jelentősen megkönnyítetve ezzel a Hezbollah dolgát.

Az iráni információs miniszter, Hejdár Mozlehi nem sokkal Naszralla előtt, májusban jelentette be, hogy a kormány több mint harminc izraeli és amerikai kémet vett őrizetbe azután, hogy a belbiztonsági szolgálat egy CIA által fenntartott, webes alapú hírközlőcsatornára bukkant. A leleplezésről beszámoló iráni képsorokban még azokat az internetes oldalakat is látni lehetett, amelyeken a bizalmas információk titkosítva gazdát cseréltek.

A kémkedés világában ha elveszítesz egy ügynököt, vagy bármilyen más forrást, az már önmagában is komoly visszaesést jelent. De ha az egész kémállomásod úgy mindenestül eltűnik – Teheránban, Bejrútban vagy akárhol – az egy olyan katasztrófa, amelynek soha nem szabadna megtörténnie. Az egyetlen módja, hogy ilyesmi valaha is bekövetkezhessen az az, hogy rosszul kezeled a forrásaidat” – nyilatkozta az ABC-nek Robert Baer Hezbollah-szakértő.

Ismerve a Hezbollah és az iráni kormány vérmérsékletét, az ABC-nek nyilatkozó szakértők szerint a lebukott spionokat valószínűleg kivégezték. A kémek elvesztésével az iráni atomprogram nyomon követése bonyolódni fog, a Hezbollah viszont teljesen eltűnhet a CIA-s monitorokról. A két eset között az ABC szerint nem volt közvetlen összefüggés, noha a síita Hezbollah köztudottan iráni ’proxy’, Teherán politikai és anyagi támogatását is élvezi.

A szerencsétlen fejlemények az ügyben megszólaló ex-ügynökök szerint a professzionális amerikai hírszerzés alkonyának tudhatók be, vagy ahogy az egyikük fogalmaz: a hírszerző tisztek „ellustultak”, „a kényelmesebb utakat választják”, az esetleges hibákért „már senkit nem lehet elszámoltatni”.

Tatai Gábor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »