A dinnyeárusoktól is csúszópénzt kért a kolozsvári polgármester

Újabb bűncselekmények elkövetésére, és bizonyítékok megsemmisítésére készült Sorin Apostu kolozsvári polgármester az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint, ezért indokolt 29 napos letartóztatása – ez derül ki a Kolozs Megyei Táblabíróság szerdán közzétett indoklásából, amellyel a bíróság alátámasztja a múlt héten hozott döntését. Apostu lakásán és polgármesteri irodájában 17 mobiltelefont találtak a házkutatások során, ezekkel tartotta a kapcsolatot a közpénzekre pályázó vállalkozókkal. Apostut egyébként borzalmas körülmények között tartják fogva a kolozsvári rendőrség fogdájában – írja a Krónika.

Sorin Apostu letartóztatási kérelmének ügyészi indoklásából kiderül, hogy a polgármester a városháza közvetlen szomszédságában levő parkolóház ötödik emeletén tartott „konspiratív találkozókat” a korrupciós ügyben gyanúsított Simion Mureşan, Musztafa Bekar és Călin Stoia vállalkozókkal, ez a helyszín ugyanis „kívül esik bármilyen hatósági ellenőrzésen”. Bekarral, aki az útjavítási szerződéseket elnyert Kiat Group Construct ügyvezető igazgatója, Apostu a saját lakásán is találkozott.

Egzotikus nyaralások – rejtőzködve

Az is kiderül az indoklásból, hogy Sorin Apostu egzotikus nyaralásokra is elutazott a városházával szerződéseket kötött vállalkozókkal. Apostu leplezni próbálta ezeket az utazásokat, poggyász nélkül, és nem ugyanazzal a repülőgéppel utazott, amelyen a családtagjai. Ilyen nyaralás volt például az, amelyet Dubajban töltött október 20 és 25 között, Simion Mureşan családjával együtt. Mureşan a társtulajdonosa az Electrogrup Rt-nek, amely 2010-ben egymillió eurós szerződést között a kolozsvári polgármesteri hivatallal.

Konspiráció tolvajnyelven 

A körülményekre egyébként az ott dolgozók is régóta panaszkodnak, bár panaszaik, úgy tűnik, mindezidáig süket fülekre találtak. A rendőrök, őrök legnagyobb problémáját a fogda rossz kanalizálása okozza, ez évente többször is eldugul: arra is volt példa, hogy fél méternél magasabb volta „vízállás” az alagsorban.

A híradások szerint enni viszont jól eszik a polgármester: tegnap reggelire kenyeret, margarint, egy kis darab telemeát és teát kapott. Ebédje bécsiszelet volt és krumplipüré, vacsorája pedig töpörtyűs tészta – az ételt egy cateringcég szállítja számára.

A dokumentum szerint Kolozsvár polgármesterének lakásán és városházi irodájában 17 mobiltelefont találtak a házkutatások során, Apostu ezek segítségével tartotta a kapcsolatot a vállalkozókkal, a készülékekben pedig sűrűn cserélte a SIM-kártyát. Kiderült, hogy a polgármester külön telefonkártyákról hívta a vállalkozókat, és igénybe vette egy P. L. nevű férfi szolgálatait, aki gyakran módosította a telefonkészülékek egyéni azonosító kódját, hogy lehetetlenné tegye a telefonok és a beszélgetések azonosítását.

A telefonbeszélgetések során Apostu virágnyelven egyeztetett az ügyben gyanúsított vállalkozókkal, akik viszont tökéletesen értették, mikor és hol találkozzanak. Így például az egyik, Călin Stoiával folytatott néhány másodperces beszélgetés során Apostu azt monta: „fent”, vagy „ott” találkozzanak, vagyis a kolozsvári T. vendéglőben. Apostu egyébként a bíróság előtt azt mondta: halat enni járt hétfőnként az említett T. vendéglőbe.

Călin Stoia egyik lehallgatott telefon beszélgetéséből kiderül, hogy a vállalkozó kizárólag feltöltőkártyás telefonokról beszél, majd néhány nap múlva eldobja a kártyát, hogy megelőzze a lehallgatását. Az ügyészek szerint Apostu felesége segítségével próbálta elrejteni „törvénytelen tetteinek” nyomait – derül ki az indoklásból.

Apostu a dinnyeárusokat is megsarcolta

A DNA szerint Sorin Apostu nem csak a polgármesteri hivatallal szerződésben álló nagy cégekkel „üzletelt”. A letartóztatási kérelem indoklása szerint a polgármester az Olténiából Kolozsvárra érkező dinnyeárusoktól is beszedte az „illetéket”. Idén tavasszal, a dinnyeszezon kezdete előtt Sorin Apostu találkozott a dinnyetermesztésről híres olténiai Dăbuleni termelőinek képviselőjével, és minden dinnyeárusítási engedélyért 4000 eurót kért. A pénzen kívül dinnyét is kért az árusoktól. A megvesztegetés fejében 26 árusítási engedélyt bocsátott ki a városháza. Az ügyészek szerint Apostu csak a „dinnyeüzletből”, csak az idén 50 ezer eurót tett zsebre.

A DNA szerint nagy építkezési cégek, a 2010-ben Kolozsváron kereskedelmi központot nyitó D. társaság, a hipermarketet működtető C. társaság, a négy üzemanyagtöltő állomást nyitó O. P. cég is megvásárolta Apostu befolyását, hogy Kolozsváron tevékenykedhessenek.

Mint ismeretes, Sorin Apostut és Călin Stoiát, a Brantner Románia kereskedelmi társaság vezérigazgatóját november 11-re virradóra tartóztatta le 29 napra a Kolozs megyei Táblabíróság. A DNA szerint Kolozsvár polgármestere összesen 95 ezer euró értékben fogadott el csúszópénzt 2009 és 2011 között vállalkozóktól, akik köztisztasági, illetve a városházának alárendelt társaságok gépkocsiparkjának biztosítására vonatkozó szerződéseket kaptak.

A vállalkozók a polgármester feleségének, Monica Undina Apostu ügyvédi irodáján keresztül fizették ki a csúszópénzeket, tanácsadói szerződések álcája alatt.

Monica Apostu szintén gyanúsítottként szerepel az ügyben, ő jelenleg szabadlábon van, miután a múlt héten öt órán át kihallgatták a korrupcióellenes ügyészek. Az ügyvédi iroda egyébként kizárólag olyan cégekkel dolgozott, amelyek szerződéses viszonyban álltak a városházával.

Az ügy további gyanúsítottjai Simion Mureşan, az Electrogroup vezetője, Călin Stoia, a Brantner Románia vezérigazgatója, valamint Musztafa Bekar, a Kiat Group Construct ügyvezető igazgatója.

Călin Stoia: tíz százalék jár a bennfentes „fiúknak”

A DNA ügyészei szerint a szintén 29 napra letartóztatott Călin Stoia szintén újabb korrupciós bűncselekmények elkövetésére készült, konkrétan arra, hogy bennfenteseknél közbenjár bizonyos kormányzati pénzek kiutalása érdekében.

A letartóztatási kérelemhez csatolt lehallgatási jegyzőkönyvből kiderül, hogy Stoia egy Argeş megyei vállalkozóval idén augusztusban folytatott telefonbeszélgetés során ígéretet tett, hogy a kormányhoz közeli döntéshozóknál „elintézi”, hogy egy útépítő cég bizonyos összeget kapjon a kormány tartalékalapjából.

A lehallgatott beszélgetésben összesen egymillió euróról van szó, Stoia pedig elmondja: „a fiúknak” 10 százalékot kell fizetni, hogy az igényelt összeg kiutalása sikerüljön. „A number one-hoz több emberen keresztül lehet eljutni, akiknek azonban megvan az áruk. Ők 10 ezer, 50 ezer euróért az ágyból sem kelnek fel” – fogalmaz Stoia.

Kormányszóvivő: Emil Bocnak semmi köze a gyanúsított vállalkozókhoz

A kormány szóvivőjén keresztül reagált: Ioana Muntean elmondta, a miniszterelnök megbízásából leszögezi, hogy Emil Boc nem ismeri azokat a vállalkozókat, akikkel Sorin Apostu kolozsvári polgármester találkozott, így nem tehető felelőssé az általuk folytatott beszélgetésekért.

„A kormányfő elutasítja, hogy a nevét együtt emlegessék a kormánypénzekről beszélgető két vállalkozóéval, akikkel semmiféle kapcsolatban nem áll. A miniszterelnök nem tehető felelőssé az e személyek telefonbeszélgetéseiben elhangzottakért.” – fogalmazott a kormányszóvivő. Ioana Muntean elmondta, azért tartja szükségesnek mindezt leszögezni, hogy elejét vegye az Apostu-ügy kapcsán megjelent spekulációknak és a különböző forgatókönyveknek.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: politikai pályafutása során a kormányfővel kapcsolatban nem merült fel a korrupció gyanúja. A kormány tartalékalapjából kiutalt összegekkel kapcsolatban a kormányszóvivő azt mondta, hogy ezeket a pénzeket a közigazgatási és belügyminisztérium javaslatai alapján utalják ki, miután a szaktárca összesítette a prefektusok, megyeitanács-elnökök és helyi önkormányzatok igényléseit.

Krónika.ro

Friss hírek