A brüsszeli csúcson írják alá a horvát csatlakozási szerződést

December 9-én, Brüsszelben írják alá Horvátország uniós csatlakozási szerződését a nyugat-balkáni ország és az EU-tagállamok vezetői.

Az Európai Tanács december 9-i brüsszeli ülése előtt néhány órával írják alá az EU-tagállamok és Horvátország vezetői a horvát uniós csatlakozási szerződést – erősítette meg a lengyel elnökség az ezzel kapcsolatos sajtóértesüléseket. A Tanácsot ebben a félévben elnöklő Lengyelország ezzel egyszersmind tisztázta, hogy nem Varsóban kívánja megrendezni az ünnepséget.

Korábban az elnökség azt tervezte, hogy a lengyel fővárosban kívánják lebonyolítani az aláírási ünnepséget, ezzel kapcsolatban viszont több tagország, és maga az Európai Tanács elnöke is figyelmeztette Donald Tusk kormányfőt, hogy félő, hogy nem sok állam- és kormányfő utazna el Varsóba, ráadásul szerintük az uniós tagállami vezetők december 9-i brüsszeli csúcstalálkozója megfelelő alkalom lehetne a csatlakozási szerződés aláírására.

A tervek szerint a dokumentumot Jadranka Kosor már ügyvezető kormányfőként írhatja alá, december 4-én ugyanis parlamenti választásokat tartanak Horvátországban. A csatlakozási szerződés aláírásával a mindenkori horvát kormányfő jogosult lesz arra, hogy megfigyelőként részt vegyen az Európai Tanács ülésein, így már a december 9-i csúcson is.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek