Veszélyes terepen: van, aki már választási jelöltet sem állít

Egy héttel a szövetségi államban tartandó választások előtt a három nagy párt által indított kormányzójelöltek befejezték választási kampányukat. A három aspiránsnak több közös vonása is van: mindhármukat egy-egy országos szinten befolyásosabb politikus kísérte kampánya során, és mindhárman biztosak a saját győzelmükben. És ha győznek, sikerül-e megteremteniük az állam mindennapi életének nyugalmát, vagy továbbra is a bűnbandák maradnak a meghatározóak? Nem mindennapi kihívásoknak kell tehát megfelelniük.

Gőzerővel készülnek a választásra

A három nagy mexikói párt, a PAN (Partido Acción Nacional – Nemzeti Akció Pártja), a PRI (Partido Revolucionario Institucional – Intézményes Forradalmi Párt) és a PRD (Partido de la Revolución Democrática – Demokratikus Forradalom Pártja) színeiben induló kormányzójelöltek a vasárnapi nap folyamán befejezték kampányukat a közép-mexikói, körülbelül 4,35 milliós Michoacán szövetségi államban. Volt miről kampányolniuk, az állam ugyanis egyike azoknak a területeknek, ahol egyre súlyosabb problémát jelent a bűnözői csoportok által szított szervezett bűnözés elterjedése.

Sikerül-e kitartani? A PAN

A jelenlegi elnök, Felipe Calderón testvére, a PAN jelöltje, Luisa María Calderón vasárnap a michoacáni fővárosban, Moreliában a Morelos Stadionban fejezte be kampányát mintegy 30 ezer híve társaságában.

A kampány végén a PAN országos igazgatója, Gustavo Madero találkozik az elnökjelöltekkel, név szerint Ernesto Corderóval, Santiago Creellel és Jozefina Vázquez Motával. De az elnökjelöltek mellett a találkozón jelen lesz továbbá Morelos állam kormányzójelöltje, Marco Adame, Jalisco államból Emilio González és végül Baja California Sur államból Alberto Covarrubias is.

„Itt vagyunk ezrek ezen a helyen, elhatároztuk, hogy előrelépünk, azt mondtuk, hogy „erősek leszünk azokért, akik hazánkban élnek”, meg fogjuk védeni őket; ma mindenkivel lelkes kompromisszumot kötünk a választásokat megnyerni, egy jobb kormányzatot építeni velem együtt, annál, mint ami volt Michoacánban” – mondta hívei előtt Calderón.

Mindent vissza! A PRI

A másik nagy politikai formáció, a PRI részéről Fausto Vallejo Figueroa úgyszintén Moreliában fejezte be kampányát, akit ugyanúgy országos szintű politikusok segítettek. Figueroa, aki egykor Morelia polgármestere is volt, támogatói ezreinek körében szintén úgy véli, hogy ők fogják nyerni a választásokat.

„Hét napunk van arra, hogy visszaszerezzük az irányítást generációk foglalkoztatása felett, visszaszerezzük az irányítást a kormányzati rend felett, visszaszerezzük az irányítást a biztonság, oktatás és szegénység-ellenes harc felett és visszaadjuk a reményt Michoacánnak” – jelentette ki az egykori polgármester. Fő támogatója természetesen az elnöki székért folytatott harc talán legkomolyabb esélyese, Enrique Peńa Nieto, aki elmondta, hogy nem céljuk részt venni és bedőlni mindenféle provokációknak, mivel számukra az a legfontosabb, hogy „kompromisszumokat alakítsanak ki Mexikó népével”.


Luisa María Calderónnak, az elnök testvérének kampányzáró rendezvénye

Most vagy soha! A PRD

Mivel péntekre három több tízezres tömegrendezvényt már valószínűleg nem bírt volna el Morelia, ezért a PRD kampányzáró rendezvényét szombaton tartották meg, ahol Silvano Aureoles Conejo kormányzójelöltet az egykori elnökjelölt, Cuauhtémoc Cárdenas Solórzano támogatta a szervezők szerint mintegy 40 ezer ember előtt.

„Most vagy soha… a mi pillanatunk, együtt, szavazatokkal fogunk győzni és a városiak részvételével, akik leépítik mindazt a bajt, ami ezt az országot sújtja” – nyilatkozta Conejo. Solórzano ezzel összhangban úgy véli, hogy Conejo lesz a befutó a választások alkalmával, amennyiben sikerül mozgósítani a michoacániakat.

A PRD rendezvényén megjelent Marcelo Ebrard, a mexikóvárosi Szövetségi Kerület kormányzója, a párt igazgatója, Jesús Zambrano Grijalva, valamint a PRD elnökjelöltje, Andrés Manuel López Obrador is.

Egyik formációnak sem lesz könnyű dolga

A michoacáni választások november 13-án kerülnek majd megrendezésre, amely során megválasztják a jelenlegi PRD-s kormányzó, Leonel Godoy utódát, 113 helyhatósági képviselőt és 24 szövetségi állami képviselőt.

Michoacánban azonban nem leányálom polgármesternek vagy általánosságban véve politikusnak lenni. La Piedad polgármesterét, Ricardo Guzmán Romerót előző szerdán ölték meg fegyveresek, amikor a PAN egyik rendezvényén vett részt. Romero 2008 óta volt hivatalában és január 1-én járt volna le a polgármesteri megbízatása.

Többek között az ilyen sajnálatos esetek miatt is döntött úgy az egyébként egy koalíciót alkotó PAN és Panal (Partido Nueva Alianza – Új Szövetség Párt), hogy nem indítanak jelöltet legalább 20 helységben a kritikus biztonsági helyzet miatt. Az utóbbi években összesen öt michoacáni polgármester ellen intéztek támadást, akik közül mindösszesen egy él még ma is, Tiquicheo polgármestere, María Santos Gorrostieta Salazar.

Tomik Ádám

Friss hírek