Magyar emlékművet avatnak Déván

A dél-erdélyi Hunyad megye első magyar köztéri emlékművét avatják fel a Magyar Szórvány Napja alkalmából Déván.

Barcsay Ákos erdélyi fejedelem emlékoszlopát a Hunyad megyei városban, a mai prefektúrának otthont adó épülete előtt leplezik le szombaton. Nagybarcsai Barcsay Ákos (1619-1661) erdélyi fejedelem, lugos–karánsebesi bán Hunyad vármegye főispánja volt. II. Rákóczi György idején fejedelmi tanácsosként Erdély politikai életének egyik meghatározó alakja volt. 

A most felavatásra kerülő emlékművet eredetileg a XIX. században emelték, a nagybarcsai Barcsay birtok egykori parkjában. A parkot 1947 után felszámolták, mezőgazdasági területté alakították. Az emlékmű a közelmúltig egy kukoricás közepén porladt. Dézsi Attilának, Hunyad megye magyar prefektusának kezdeményezésére restaurálták az emlékoszlopot, amely most a prefektúra épülete, a hajdani vármegyeháza előtt kap méltó helyet.  

Az emlékoszlop felavatása része annak a kétnapos rendezvénysorozatnak, amelyet a Magyar Szórvány Napja alkalmából szerveznek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az idei kongresszusán határozta el: a szórvány napjává nyilvánítja november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésnapját – közölték pénteken a szervezők.

A rendezvény keretében szórványkonferenciát tartanak, a Kézdivásárhelyi Városi Színház pedig bemutatja Lila akác című előadását. Bethlen Gábor szülőházában, a marosillyei Veres Bástyában is megemlékezést tartanak.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Az EU és az USA megerősítette együttműködését

Az Európai Unió és az Egyesült Államok továbbra is együttműködik, hogy a következő hónapokban tovább csökkentse Oroszország energiából származó bevételeit, ezáltal gyengítve azon képességét, hogy finanszírozni tudja az Ukrajnában kirobbantott, indokolatlan háborúját - írta hétfőn közzétett közös nyilatkozatában Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és Joe Biden amerikai elnök.

Read More »

Adóemelések jönnek Romániában

Nicolae Ciuca román miniszterelnök hétfőn több adóemelési intézkedést jelentett be, miután az általa vezetett Nemzeti Liberális Párt (PNL) határozott arról, hogy a román kormánykoalícióban korábban megvitatott döntések közül melyeket támogatják és melyeket utasítják el.

Read More »