Nem hálás dolog ellenzékinek lenni Dél-Szudánban

Keményen lecsap a dél-szudáni kormányzat minden gyanúsan mozgó pontra: a belső fegyveres ellenzéket szétverik, a kínos cikket megjelentető lapot pedig ellehetetlenítik.

Eltapossák a fegyveres ellenállást

A dél-szudáni hadsereg letartóztatta az egyik legfőbb ellenzéki vezetőt. Peter Sule, az Egyesült Demokratikus Fórum (UDF) vezetője a vádak szerint egy új felkelő csoportot szervezett a kormányzat megdöntése céljából. Sule saját pártja szerint az utóbbi három hétben nem adott életjelet magáról – még a családja sem tudta, merre van pontosan -, a gyanú szerint Western Equatoria államban bujkált, fiatalokat toborozva magának. Ez be is igazolódott, ott fogta el ugyanis a hadsereg.

Sule letartóztatásával nem fojtották el a lázadásokat, a Dél-szudáni Felszabadítási Hadsereg (SSLA) például csak a hétvégén mintegy húsz civil halálát követelő offenzívába kezdett az északi határ mentén fekvő Warrap és Unity államokban. A célba vett Mayom városát azonban nem sikerült bevenniük, a dél-szudáni hadsereg visszaverte a támadást, megölve nagyjából hatvan lázadót. Az SSLA fő törekvése a két állam „felszabadítása” a dél-szudáni kormányzat „elnyomó és korrupt”, ráadásul „dinkák által dominált” fennhatósága alól.

Véleménycikkért börtön

Nem kell azonban fegyveres ellenállásra buzdítani Dél-Szudánban, hogy valaki megüsse magát. A Sudan Tribune újságírója, Ngor Aguat Garang azok után került rács mögé, hogy egy véleménycikket közölt az általa szerkesztett The Destiny nevű lapban. A cikk Salva Kiir dél-szudáni elnök lányának nemrég ünnepelt esküvőjét veszi górcső alá, kifogásolva, hogy Adut egy etióp „bevándorlóhoz” ment hozzá. A „hazafiatlan” tett mögött az újságíró azt sejti – és ezt ki is mondja -, hogy az újdonsült férj teherbe ejthette az elnök lányát, ezért is kellett gyorsan megtartani a „szentségtelen” esküvőt, nehogy folt essen az elnöki családon.

A cikk megjelenését követően a főszerkesztőt a nemzetbiztonsági szervek tartóztatták le, a jó hírnév megsértésének vádjával. Azóta a lap terjesztését fel is függesztették, a hivatalos bocsánatkérés ellenére is. A főszerkesztő azóta is előzetes letartóztatásban van, anélkül, hogy vádat emeltek volna ellene – ez az eljárás kísértetiesen hasonlít az északi országrész korábban oly sokat bírált, a sajtószabadságot két lábbal taposó módszereire.

Tóth Miklós

Friss hírek