Egy hónapja nem képes felállni az új lett kormány

Szeptember 17-én Lettországban előrehozott választásokat tartottak. A második és harmadik helyen végzett két párt, vagyis a korábbi államfő és az előző miniszterelnök pártjai a „győztes”, oroszajkú kisebbséget képviselő Harmónia Központ megkerülésével azóta keresik a koalíciós partnereket. Egy hete már sikerült megegyezni egy hárompárti koalícióról, ám az első parlamenti ülés után úgy néz ki, még sincsen többsége a csoportosulásnak. A kormányalakításra szabott alkotmányos határidő eközben tegnap lejárt.

Szeptemberben alig egy éven belül másodszor dönthettek a 100 parlamenti hely sorsáról a lett választók. Az akkori államfő, Valdis Zatlers indítványát, melynek értelmében egy tehetős, ám vagyonát kétes forrásokból szerző képviselő mentelmi jogát felfüggesztette volna, ezáltal hadat üzenve az állami korrupciónak, leszavazta a törvényhozás. A javaslatból végül maga a köztársasági elnök került ki a legrosszabbul: addigi esélyesként a parlament mégsem támogatta újrajelölését, az általa elrendelt népszavazáson pedig az urnákhoz járulók 95 százaléka szavazott a parlament feloszlatása mellett.

Ennek eredményeként a szeptemberi választásokon előretört a baloldali, a lakosság közel egyharmadát kitevő oroszajkú kisebbséget képviselő Harmónia Központ. Hiába gyűjtötte azonban a legtöbb szavazatot, mind a egykori államfő pártja, a Zatlers Reformpártja (ZRP), mind pedig a korábbi miniszterelnök Valdis Dombrovskis által vezetett Egység nevű párt elzárkózott a koalíció elől. Elsősorban azért, mert a Harmónia Központ nyíltan tagadja az 1940 és 1990 között fennálló szovjet megszállás tényét. Alternatívaként a két centrumpárt a kis parlamenti pártok között keresett szövetségest. Október 10-én végre meg is született a megállapodás, melynek értelmében a jobboldali Nemzeti Szövetség lesz a harmadik koalíciós erő. A megalakuló kormányt ismételten Dombrovskis vezetné, a minisztériumok elosztásáról pedig sikerült megegyezni. A csoportosulás így a 100 helyből 56-ot tudhatna magáénak.

A megállapodás éppen időben született, az új parlament első ülésére ugyanis tegnap került sor, mely egyben az új kormány kijelölésének alkotmányos határideje is. Az ülést megelőzően azonban hat képviselő kilépett a ZRP-ből, a párton belüli antidemokratikus folyamatokat kritizálva, vagyis veszélybe került a kormány parlamenti többsége. A helyzet bizonytalanságát jól mutatja, hogy Valdis Zatlers kétszeri nekifutásra sem tudta megszerezni a szükséges támogatást a házelnöki pozíció megszerzéséhez. Mindeközben a Harmónia Központ hívei az utcákra vonultak etnikai alapú diszkriminációt emlegetve. Ha tehát képes is lesz megkezdeni a munkát az új koalíció, kormányzása akkor is igen instabil lábakon áll majd, ami nem túl jó ómen a 7,5 milliárdos IMF és EU-s forrásokból származó hitel visszafizetéséért küzdő ország számára.

Csicsai Máté

Friss hírek