Gasparovic ratifikálta az euró-mentőcsomagot

A szlovák köztársasági elnöki iroda közölte, hogy Ivan Gasparovič kézjegyével látta el az euró-mentőcsomagot biztosító keretszerződést.

Szlovákia a múlt héten csatlakozott ahhoz a 16 eurózónabeli tagországhoz, amelyek parlamentjei már korábban jóváhagyták az euró-mentőcsomagon belüli módosításokat. A szlovák parlament október 13-án ratifikálta az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközről szóló keretszerződés függelékét, amellyel lényegében a mentőcsomag kapacitása növekszik meg, valamint kiterjedtebb hatáskörökkel fog rendelkezni a mechanizmus.

A kibővített mentőcsomag nemcsak a tagállamok, de a bankok számára is biztosítja a segítségnyújtást. Maga a mentőcsomag tavaly május 9-én jött létre, abból a célból, hogy segítse az adósságválsággal küzdő államokat. A mentőcsomag garanciái eredetileg 440 milliárd eurót tettek ki, miközben Szlovákia részesedése ebből 4,372 milliárd euró volt. Ezt követően az eurózóna vezetői a mentőcsomagot 780 milliárd euróra szerették volna növelni. Ez már számol Észtországgal is, emellett Szlovákia garanciáit 7,7 milliárd euróra növeli.

Kitekintő / Paraméter.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »