A román kormánykoalíció újra tárgyal a kisebbségi törvényről

Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke pénteken egy sajtótájékoztatón azt nyilatkozta, hogy a szövetség képviselői ragaszkodnak a kisebbségi törvény parlamenti elfogadásához és újrakezdték a tárgyalásokat erről koalíciós partnereikkel.

Borbély kifejtette, a nemzeti kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadásának határideje letelt, de a szövetség ragaszkodik hozzá, és ez a koalíció egyik vállalása is, tájékoztatott a MEDIAFAX tudósítója. Elmondta, az RMDSZ képviselői újrakezdték a kérdésről a koalíciós tárgyalásokat. „A kisebbségi törvény a koalíció egyik vállalása, amelyet június 30-ig kellett volna teljesíteni. Nem sikerült, újrakezdtünk bizonyos tárgyalásokat. Valójában két-három pontot kellene tisztázni (…) A kollégáknak meg kell mondaniuk, mi maradt tisztázatlan és mi továbbra is ragaszkodunk a parlamenti elfogadáshoz, Idén június 30 volt a határidő és az elmúlt”, hangsúlyozta Borbély.

Kiemelte, a tisztázatlan pontok van a majdani Kulturális Autonómia Tanács jóváhagyási joga, a tervezet szerint láttamoznia kell az nemzeti kisebbségek állami oktatási és kulturális intézményeinek vezetőit.

Emil Boc miniszterelnök szeptember 5-én bemutatta a PDL-s parlamenti képviselőknek a törvényhozási prioritásokat, ezek között szerepelt, hogy az év végéig el kell fogadni az állami költségvetést 3,2 százalékos hiánnyal, a szociális gondozói törvényt, a választási törvényt, az alkotmány módosítását, az egészségügy és igazságügy reformját. Raluca Turcan PDL-s képviselő azt nyilatkozta, hogy Emil Boc beszélt parlamenti kollégáinak kormányzati partnereik prioritásairól is, azaz a kisebbségi törvényről és a nagy jövedelmek megadózásáról (UNPR javaslata).

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szeptember 26-án azt nyilatkozta, a koalícióban még tisztázni kell „néhány kérdést, amelyeket nem oldottunk meg” a kisebbségi törvénnyel kapcsolatosan, hozzáfűzte az RMDSZ nem szab határidőket, „politikai akaratot akar és szavazást”.

„Beszéltünk a kisebbségi törvényről, újrakezdjük a vitát a szakbizottságban októberben, addig a koalícióban próbálunk tisztázni néhány kérdést”, nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

Nyugati Jelen

Friss hírek