Szerbia még jobban eltávolodott Európától

Boris Tadić szerb elnök aláírta a vagyon-visszaszármaztatási és kárpótlási törvényt – tudatta hétfőn este a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) sajtóközleményben. A jogszabály október 6-án lépne hatályba.

„Meggyőződésünk, hogy az egyéni felelősség elvét semmibe vevő törvény több ponton sérti az alkotmányt, továbbá összeegyeztethetetlen az Európai Unió alapértékeivel” – hangsúlyozza közleményében a VMSZ.

A VMSZ elnöksége megbízta a párt parlamenti képviselőit, hogy kezdeményezzék az alkotmánybíróságnál a kollektív bűnösség elvét megerősítő jogszabály alkotmányossági felülvizsgálatát és hatályon kívül helyezését – áll a közleményben, amelyet Pásztor István, a vajdasági szervezet elnöke jegyez.

A VMSZ elnöke szeptember 27-én levélben fordult Tadić elnökhöz arra kérve az államfőt, hogy tagadja meg a restitúciós törvény kihirdetését, s azt újratárgyalásra küldje vissza a szerb képviselőháznak. A törvény nagyrészt kizárná a vajdasági magyarságot a második világháború után kisajátított vagyon visszajuttatásából, illetve a kárpótlásból.

– Nincs az az európai út, aminek érdekében bárki is közülünk fölvállalná azt, hogy a többségiek bűnös nemzetnek bélyegezzenek meg bennünket, jelentette ki Pásztor.

– Azok a többségiek bélyegeztek meg minket, akikről sokan azt gondolták, hogy ők a megmentők. A demokraták, a ligások, a G-17 Plusz, az LDP-sek. Kiderült, hogy igazából az évtizedekkel ezelőtt elfeledettnek vélt értékrendet próbálják ennek az országnak az értékrendjébe beépíteni, mondta a politikus. – Újra bebizonyosodott az, hogy az ún. szerb politikai jobboldalnak nem is kellett bevetnie magát, mert az européerek lefasisztáztak bennünket, és nyugodtan hátradőlhettek, és eljátszhatták a jófiúk szerepét.

A magyar párt első embere fontosnak mondta, hogy a VMSZ a parlamentben kifejtett álláspontját a magyar kormány is messzemenően támogatta. Ilyen fokú megértésre már hosszú évtizedek óta nem volt példa.

– Azzal, hogy Szerbia elfogadta a kollektív bűnösség elvét, még jobban eltávolodott Európától- mondta az elnök, majd végül hozzátette:

– Mi végigmenve a lehetséges úton egészen biztosan az alkotmánybírósághoz fordulunk, és egészen biztos, hogy addig nem fogunk nyugodni, ameddig ez a rendelkezés ki nem kerül a jogrendből. Olyan eszközöket fogunk igénybe venni, amelyek összeegyeztethetők a parlamentáris demokráciával és az európai értékrenddel – nyilatkozta Pásztor István.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek