Indul az elnökségért New Jersey kormányzója?

A republikánus jelöltek mezőnyével elégedetlen üzleti körök győzködik Chris Christie-t, New Jersey kormányzóját, hogy induljon el az elnökségért. Christie egyelőre nem nyilatkozott egyértelműen, de igyekszik kihasználni a rá irányuló figyelmet. Beszédeiben állama példája nyomán a kétpárti összefogás és kompromisszumok szükségességét hangsúlyozza, amivel új színt vihet a republikánusok versengésébe.

Miközben – a gazdasági problémák hatására – folyamatosan csökken Barack Obama népszerűsége, a republikánusok eddig ebből keveset tudtak profitálni. Az elnök a legfrissebb felmérések szerint fej fej mellett áll Mitt Romney-val, és magabiztos különbséggel vezet a többi republikánus elnökjelölttel szemben. Rick Perry texasi kormányzóra sokan a párt megmentőjeként tekintettek augusztusi versenybe szállásakor, de azóta a vitákon mutatott gyengébb teljesítménye rontott az esélyein. Érthető, hogy sok republikánus elégedetlen a mezőnnyel, és a pártot támogató bizonyos üzletemberek – köztük David H. Koch, aki a Forbes listája szerint jelenleg New York leggazdagabb embere –szeretnének új jelöltet látni. A New York Times és a Politico beszámolói szerint Chris Christie-ről, New Jersey kormányzójáról van szó.

Christie eddig minden alkalommal cáfolta, hogy versenybe szállna, de megnyilvánulásaival soha sem oszlatta el teljesen a spekulációkat. Indulása átrendezhetné a republikánus mezőnyt: egy északkeleti, inkább demokraták felé hajló állam sikeres kormányzójaként hatásosan érvelhetne amellett, hogy képes a választók széles rétegeit megszólítani. Kormányzóként kiállt a költekezést ellenző konzervatív gazdaságpolitika mellett, más témákban azonban pragmatikus álláspontot képviselt, több kérdésben – például a fegyvertartási szabályok, bevándorlás, klímaváltozás esetében – nézetei eltérnek a republikánus jelöltek által gyakran hangoztatottaktól. Christie ellen szól viszont, hogy elsőciklusos kormányzóként tapasztalatlannak tekinthető az országos politikában. Korábban maga is nyilatkozta, hogy még nem áll készen egy elnökválasztási kampányra. 

A kormányzó igyekszik kihasználni a most rá irányuló nagyobb figyelmet. Kedd este nagy érdeklődés mellett tartott beszédet az amerikai külpolitikáról a kaliforniai Ronald Reagan Elnöki Könyvtárban. A feltett kérdések persze leginkább esetleges elnökjelöltségére vonatkoztak. Christie bevallotta, hogy megtisztelőnek tartja a találgatásokat. Konkrét ígéretet azonban ezúttal sem tett, és ahogy egy munkatársa név nélkül nyilatkozott a New York Times-nak, „egyelőre nem is gondolta meg magát – viszont még nem zárult le az az időszak, amikor meggondolhatja”.

Az amerikai excepcionalizmusról (lásd keretes írásunkat) szóló beszédében kiemelte: ahhoz, hogy nemzetközi szinten ismét kezdeményező állam lehessen az Egyesült Államok, először otthon kell rendbe tennie a dolgokat. „Amit itthon mondunk és teszünk, befolyásolja, hogyan látnak bennünket mások, és így azt is, hogy mit mondanak és cselekednek” – hangsúlyozta a kormányzó, hozzátéve, hogy „a külpolitika egyik legerősebb módja a példamutatás”. Ez nem áll távol Barack Obama korábbi megnyilatkozásaitól sem: hasonlóan indokolta például az Afganisztánnal kapcsolatos döntéseit. Ugyanakkor Christie többször bírálta az elnök vezetői képességeit, aki szerinte az „Ovális Irodából nézelődve figyelte” ahogy az adósságplafon emeléséről szóló vita során a Kongresszus pártjai nem voltak képesek felülemelkedni a kampány-stílusú politizáláson.

A Ronald Reaganről elnevezett könyvtárban többször felidézte a néhai elnök alakját, és saját kormányzói tevékenységét párhuzamba állította Reaganével. Hangsúlyozta, hogy a demokrata többségű törvényhozással kompromisszumok révén működik sikeresen együtt New Jersey-ben. Ezzel a republikánus mezőnyből is kitűnne, ahol többen – különösen a Tea Party által leginkább támogatott politikusok – éppen kompromisszummentes hozzáállásukra büszkék. Christie viszont a megosztó politika helyett az összefogást szorgalmazta; ennek kapcsán Obama híres, a 2004-es Demokrata Konvención elhangzott beszédét is felidézte. Obama akkor még azt mondta, hogy nincs külön „konzervatív Amerika” és „liberális Amerika”, elnökként azonban Christie szerint – újraválasztását előtérbe helyezve – maga is megosztó személlyé vált, és ezzel demoralizáló üzenetet küld Amerikának.

„Akár egyetértesz Chris Christie-vel, akár nem, azt mindenki elismeri, hogy az adófizetők oldalán álló őszinte ember, akibe elegendő józan ész szorult” – mondta a New York Times-nak egy támogatója. Nyílt mondataival – például annak hangsúlyozásával, hogy az Egyesült Államoknak nem szabad olyan országgá válnia, amely „kényelmes hazugságokat helyez kellemetlen igazságok elé” – sokak szimpátiáját megnyerte: elismerően írt róla például William Kristol a neokonzervatív Weekly Standard hasábjain is. Mások már a legutóbbi vitákon bizonyos jelöltek teljesítményét látva azt is értékelik, hogy képes értelmes mondatokat egymás után elmondani. Ha mégis az indulás mellett dönt, akkor viszont már nem érdemes sokáig várnia. Egyre fogy az idő az első előválasztásokig, és egy országos elnökjelölti kampány felállítása nem néhány napos feladat Amerikában. 

Tábor Áron

Friss hírek