Perry volt a célpont a republikánusok vitaestjén

A jelenleg legesélyesebb republikánus elnökjelöltre számolatlanul érkeztek a kritikák a jelölttársai részéről.

A közvélemény-kutatások szerint fölényesen vezető texasi kormányzó került a támadások középpontjába tegnap este, a floridai Tampában megrendezett republikánus elnökjelölti vita alkalmával. Az ütések ezúttal nemcsak Perry legnagyobb ellenfelétől Romneytól érkeztek, hanem a többi jelölt felől is – tudósít a The Washington Post.

Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó már a vita elején magához ragadta a kezdeményezést. Perry társadalombiztosítással kapcsolatos terveit tisztázandó kérdezte a texasitól, „még mindig hisz abban, hogy meg kell szüntetni a társadalombiztosítást, mint szövetségi programot (…), és állami szintekre kellene visszautalni?” Perry elmondta, hogy mindazok, akik jelenleg a programban vannak, továbbra is biztosítottak lesznek, azonban elengedhetetlen, hogy szembesítsék a fiatalokat a program pénzügyi problémáiról. A jelölt hozzátette, hogy komoly és tartalmas párbeszédre van szükség, ahelyett, hogy ijesztgetnék az idősebbeket, ahogy ezt a massachusettsi teszi. Romney szerint azonban a Ponzi-rendszer ijesztgeti az idősebbeket, utalva ezzel Perry korábbi nyilatkozatára, amelyben egyfajta piramisjátékhoz hasonlította a társadalombiztosítást.

A gazdaság témája ezt követően még többször felmerült az este folyamán. A texasi kormányzó messzemenően sikeres munkahelyteremtő eredményeire reagálva Romney elmondta, hogy Perry szerencsésnek mondhatja magát, hogy egy olyan államot kormányozhat, ahol nincsen jövedelemadó, és amely természeti erőforrásokban sem szűkölködik. „Ha valaki osztásból négy ászt kap, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy jó pókerjátékos is egyben” – tette hozzá Romney. Ron Paul texasi képviselő is kritizálta a kormányzót, aki szerint megduplázódtak az adóterhek az államban, mióta Perry van hivatalban.

Michelle Bachmann, akinek a népszerűsége jelentősen megcsappant miután Perry elhatározta, hogy indul a jelöltségért, egy 2007-es döntése miatt támadta a kormányzót. A döntés elrendelte, hogy minden 12 éves lánynak méhnyak-rák elleni védőoltást kell adni. A minnesotai képviselőnő szerint ez a döntés pusztán a gyógyszeripari lobbi miatt született meg, és meg is nevezett egy gyógyszercéget, amely korábban támogatta Perry kampányát. A kormányzó elmondta, hogy ez a cég mindössze öt ezer dollárral segítette a kampányát, és sértésnek venné, ha valaki is azt gondolná, hogy ennyiért meg lehet őt venni.

A „nagyágyúk” mellett még négyen voltak jelen a vitán. Rick Santorum, Jon Huntsman, Newt Gingrich és Herman Cain. Előbbi kettő főképp az illegális bevándorlás kérdésében kritizálta a texasi kormányzót. Herman Cain, aki továbbra is kiáll 9-9-9 terve mellett (egyaránt 9 százalékon rögzítené a vállalati, a személyi jövedelmi és az általános forgalmi adót), egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy szeretne egy kis humorérzéket vinni a Fehér Házba, mert szerinte az Egyesült Államok túlságosan feszült és ideges.

A CNN és a Tea Párt Mozgalom által közösen szervezett vitán érzékelhető volt a radikálisabb hangulat a mozgalommal szimpatizáló közönség részéről. Ősszel még négy vita kerül megrendezésre, legközelebb szeptember 22-én Orlandóban találkoznak a jelöltek.

Hegedűs Márk

Friss hírek