Verespatak: Băsescu támogatja az aranykitermelést

Traian Băsescu román államfő hétfői verespataki látogatásán megerősítette, hogy támogatja a tervezett aranybánya megnyitását, de előtte az államnak újra kell tárgyalnia a beruházóval a bányakoncessziós szerződést.

Az államfő Verespatak és a környékén lévő települések önkormányzati vezetőivel, valamint a bánya megnyitását ellenző civil szervezetek képviselőivel találkozott. Băsescut a bánya megnyitását támogató helyi lakosság Bányászatot akarunk! jelszót skandálva fogadta. Adott pillanatban a bányát ellenzők és támogatók között elmérgesedett a szópárbaj, és a rendfenntartó erőknek közbe kellett lépniük, hogy megelőzzék az esetleges incidenseket.

Az államfő úgy vélte, alapvető fontosságú, hogy a kormány döntsön a kérdésben, hiszen ez a beruházási terv 1997 óta „el van ásva”, Románia ugyanis már abban az évben megkötötte a bányakon­cessziós szerződést. Băsescu szerint a halogatásért a gyáva román politikusok a felelősek, akik több mint tíz éve nem mernek dönteni a beruházás sorsáról. Az államfő szerint felháborító, hogy a román politikusok túl későn hoznak meg fontos döntéseket, Románia számára sokkal előnyösebb lett volna, ha az arany árának folyamatos növekedése idején már javában zajlott volna a nemesfém kitermelése.

Közben Victor Ponta, a Szociáldemokrata Párt elnöke megismételte azt a vádat, miszerint Băsescu személyesen érdekelt a projektben. Szerinte ugyanis Băsescu már a 2004-es választási kampányában támogatásáról biztosította a beruházást. Tegnap Ilie Sârbu, a szociáldemokraták szenátusi frakcióvezetője leszögezte: a Szociálliberális Szövetség nem ellenzi a bánya megnyitását, szerintük is életre kell hívni a beruházást, de nem a jelenlegi feltételek mellett, hiszen – mint mondta – „az ország aranya a románokat illeti meg”. A haszon újraosztását Emil Boc kormányfő is szorgalmazza, aki szerint a szerződés előnytelen Románia számára.

A Roşia Montana Gold Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarja megnyitni Verespatakon, 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni ciántechnológia alkalmazásával. A beruházónak még a környezetvédelmi engedélyt is meg kell kapnia az államtól.

Kitekintő / 3szék.ro

Friss hírek