Macedónia: új szövetség a láthatáron

Mennyire lehetnek komoly politikai tényezői egy országnak a parlamenten kívül rekedt pártok? Macedóniában sok, szebb napokat is látott párt került ki az idei parlamenti választásokat követően az országgyűlésből. A politikai halált elkerülni vágyó, többnyire jobboldali pártok már a nyár folyamán kielemezték a választási eredményeket és ősszel egy harmadik politikai erőt kívánnak életre kelteni, mely visszavezetné őket az ország politikai vérkeringésébe. Meg tudják-e törni a kétpólusú rendszert, vagy ők is eltűnnek a történelem süllyesztőjében?

Számos ország példájából ismerjük a kis politikai formációk túlélési stratégiáját – ha egymagad gyenge vagy az életben maradáshoz, lépj szövetségre hozzád hasonló pártokkal. Néha sikerekkel jár ez a szövetség, legjobb példa erre a bolgár Kék Koalíció, mely összefogta a jobboldal törpepártjait, de természetesen voltak sikertelen projektek is, ilyen volt az itthoni MDF-SZDSZ „kényszerházasság”. Az ilyen szövetségeknél mindig fennáll a veszély, hogy az egyes pártok elveszíthetik a maradék támogatóikat is az identitás feladása következtében, valamint a sokszínű vezetőségen belül viszályok alakulhatnak ki.

Macedóniában idén előrehozott választásokat tartottak, melynek során eléggé átrendeződött a politikai térkép. A két vezető politikai tömörülés – a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE) vezette jobboldal és a Macedón Szociáldemokrata Szövetség (SzDSzM) – megőrizte domináns szerepét, de a legtöbb törpepárt kiesett a Szobránie-ből (macedón parlamenből). Legnagyobb vesztese a választásoknak kétségkívül a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Nemzeti Párt (VMRO-Narodna Partija), mely a 90-es években kormányzati, később ellenzéki szerepet töltött be, azonban idén már nem tudta elérni a bejutási küszöböt.

A VMRO-NP a kezdeti sokk után politikai elemzést végzett és az első eredmények azt mutatták, hogy túlélési esélye csak akkor lehet, ha a többi vesztes párttal szövetségre lép. Öt jelentősebb törpepárt is kinyilvánította érdeklődését a leendő harmadik blokk ötlete iránt. Ezen pártok között találjuk a jelenleg börtönbüntetését töltő Ljube „Testvér” Boskovszki volt belügyminiszter vezette Szövetség Macedóniáért formációt, a liberális LDP-t, a közvetlenül a választások előtt létrehozott Büszkeség Pártja és Új Demokrácia szakadár albán pártokat.

Az ország politikai szakértői sikerrel kecsegtetőnek tartják az elgondolást, ugyanis ötvözi a jobbközép pártok közös ideológiáját, valamint megszólíthatja az albán szavazókat is, ugyanakkor komoly hibának vélik, hogy a választásokat követően álltak elő ezzel az elgondolással. Közelebbről szemlélve a szövetségre lépő pártok helyzetét észrevehetjük, hogy egyedül nem sokra mennének (a választási eredmények ezt alá is támasztották). A Szövetség Macedóniáért pártot jelenleg a Boskoszki hat helyetteséből álló testület vezeti, így a lakosság előtt arctalanul, karakteres vezető nélkül jelennek meg.

Az LDP vezetője, Jovan Manaszijevszki a választásokat követő napon az elért gyenge eredmény miatt lemondott tisztségéről, a párt csak a szeptemberben esedékes kongresszuson választ új vezetőt helyére. A Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) soraiból 2008-ban kilépő albán politikusok megalapították az Új Demokrácia pártot és sokáig egy új jobboldali albán párt látszatát keltették, de júliusban katasztrofális vereséget szenvedtek. A két százalék alatti eredménytelen szereplést követően a párt alapítóinak többsége (köztük Imer Szelmani elnök) lemondott, s csak ősszel várható megújulás a szervezeten belül. A Büszkeség Pártjának alapítója, Sztojancse Angelov elmondása szerint pártjának nem volt ideje megismertetnie magát a lakossággal, ennek tudható be gyenge szerpelése, ugyanakkor nem kívánta kommentálni az esetleges VMRO-NP vezette koalíciót.

Valamennyi megkérdezett párt szóvivője a Nova Makedonija újságnak azt nyilatkozta, hogy az új kormánynak 100 napos türelmi határidőt adtak és csak azután kívánják értékelni politikáját valamint mérlegelni az esetleges szövetség kialakulásának lehetőségét. Marjan Dodovszki, a VMRO-NP vezetője elmondta, hogy csak egy ilyen szövetség tudná megtörni a két nagypárt hegemóniáját. „A politikai színpad felkészült egy harmadik erő koncepciójának befogadására, akár 100 ezer fős támogatói tábort is szerezhetnénk a jövőben” – nyilatkozott bizakodóan Dodovszki.

Macedón elemzők szerint egy harmadik erő megerősödése csak akkor valósulhat meg, ha háttérbe szorítják a magánérdekeket és adekvát, ismert vezetőket választanak élükre. Kérdéses azonban, hogy létrejöhet-e egy ilyen harmadik erő azon kisebb pártokból, melyek zöme éppen a kormányzó VMRO-DPNME soraiból vált ki az évek során.

Milanov Viktor

Friss hírek