Thaiföld: Felmentették a miniszterelnök rokonát

Podzsaman na Pombedzsra, Thaiföld megbuktatott miniszterelnökének, Takszin Sinavatrának a volt felesége felmentő ítéletet kapott másodfokon a Bangkoki Bíróságon. Első fokon adócsalásban találták bűnösnek még 2008-ban. Ez az első jelentősebb bírósági eljárás Takszin testvérének, Jingluk Sinavatrának miniszterelnöki, Thaiföld első női miniszterelnökének beiktatása óta. A bíróság a megfelelő bizonyítékok hiányára hivatkozva indokolta ítéletét. A törvényszék emellett felmentette Kancsanapa Hongernt, Podzsaman titkárát is. Néhány szakértő a Takszin és testvére által közösen megalapított párt, a Peu Tai Párt melletti politikai támogatást vélik felfedezni a jogi döntés mögött – tudósított a BBC.

Podzsaman na Pombedzsrának előzetesen három évet kellett volna börtönben töltenie az elsőfokú bíróság döntése alapján. Az akkori vádak szerint Podzsaman megközelítőleg 546 millió baht (16,3 millió dollár) után nem fizetett adót, amikor a családi telekommunikációs vállalkozásban részt vevő bátyja, Banapot Damapong számlájára utalta az említett összeget. Az ítélethirdetés után Podzsaman fellebbezett és a Bangkoki Bíróság szerdai ítéletében felmentette őt. Emellett Damapongot is vád alá helyezték 2008-ban, de az ő esetében a törvényszék nem szüntette meg a jogi eljárást. Az eleinte kirótt három év letöltendő börtönbüntetést azonban két év felfüggesztett börtönbüntetésre enyhítette.

A család az eljárás kezdete óta fenntartotta véleményét, miszerint az  Podzsaman és Banapot ellen indított eljárás politikai támadásként értelmezhető. Takszin Sinavatra felesége ugyanis fontos szerepet töltött be a thaiföldi politikai szférában; sokak szerint a Takszin és Jingluk Sinavatra által létrehozott Peu Tai Párt (jelentése: „a thai emberekért”) megalapításakor is közreműködött a háttérben. Sőt, többen úgy vélik, hogy bár Podzsaman elvált férjétől, politikai indíttatásból még a mai napig szoros kapcsolatot ápol Takszinnal. A 2006-ban végrehajtott puccs következtében ugyanakkor az akkori miniszterelnök száműzetésbe kényszerült. A mai napig nem tért vissza hazájába, hogy elkerülje a két éves börtönbüntetést, melyet hatalommal való visszaélés vádja alapján rótt ki rá a bíróság. Ugyanakkor feltételezhetően még napjainkban is a Peu Tai Párt egyik „de facto” vezetője, aki „tanácsokkal látja el” miniszterelnökké megválasztott testvérét.

Andriasik Szilvia

Friss hírek