Nem megy le a magyar nyelvismeret-igény a prefektúra torkán

Megtámadta a prefektúra a megyei könyvtár igazgatói állására meghirdetett versenyvizsga kiírásáról szóló önkormányzati határozatot. Kovászna Megye Tanácsának így újabb határozatot kell elfogadnia, a versenyvizsga időpontja pedig előreláthatólag szeptember ötről október ötre csúszik.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a Háromszék érdeklődésére kifejtette: a kormányhivatal a napokban értesítette az önkormányzatot arról, hogy a Bod Pé­ter Megyei Könyvtár igazgatói tisztségének meghirdetéséről szóló, július végén elfogadott határozatot módosítani kell. A Valentin Ionaşcu alprefektus aláírásával ellátott dokumentum azt kifogásolja, hogy az önkormányzat nem pontosította, miként kívánja felmérni a jelentkezők idegennyelv-tudását. Tamás Sándor elmondta: nem kockáztathatják, hogy az ügy ismét törvényszékre kerüljön, ezért a megyei tanács jövő heti ülésén inkább új határozatot fogadnak el, amelyben konkrétan leírják, hogy az idegen nyelv ismeretét tanúsító iratot – például érettségi diplomát – felmutatóknak nem kell vizsgázniuk, a többi jelentkező tudását viszont szaktanár méri fel.

Mint arról beszámoltunk, a brassói ítélőtábla július elején jogerős ítéletben érvénytelenítette a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatói állására 2008-ban meghirdetett versenyvizsga eredményét, melynek nyomán azóta Szonda Szabolcs vezeti az intézményt. Előbb a magyarellenes megnyilvánulásairól elhíresült Dan Tăna­să fordult az Országos Diszkri­mi­náció­ellenes Tanácshoz, majd 2009-ben Codrin Munteanu akkori prefektus perelte be a megyei önkormá­ny­zatot, mindketten azt sérelmezték, hogy a jelöltek számára feltételül szabták a magyar nyelv ismeretét. A bírósági döntést követően Kovászna Megye Tanácsa idén július végén úgy döntött, újabb versenyvizsgát ír ki – ezt szeptember elejére tervezték –, a román nyelv mellett feltételül szabják az Európai Unióban hivatalosként elismert két idegen nyelv ismeretét. A magyarul beszélőknek tehát elvileg egy idegen nyelv ismerete lenne kö­telező.

A hivatal felszólítása egyébként az elmúlt hetekben indított, a magyar nyelvhasználat elleni megnyilvánulások sorába illeszkedik: György Ervin kormánymegbízott távollétében a prefektúra előbb Sepsiszentgyörgy önkormányzatát szólították fel, hogy a hivatalos dokumentumok fejlécéről vegyék le a magyar nyelvű feliratot, majd magáncégeknek küldtek figyelmeztetést, hogy ne magyarul reklámozzák magukat.

Háromszék - Farcádi Botond

Friss hírek