Csütörtököt mondhat az uniós egyeztetés

Csütörtökön dönthetnek az euróövezet vezetői az újabb görög mentőcsomag programjáról, melynek része lehet a bankokra kivetett adó és a magánbefektetők szerepvállalása is. Az IMF a találkozó előtt felhívta az uniós döntéshozók figyelmét arra, elég a láblógatásból, itt a vita lezárásának ideje.

Csütörtökön gyűlnek össze Brüsszelben az euróövezet vezetői, hogy megállapodásra jussanak az újabb görög pénzügyi mentőcsomag részleteiről, azonban egyelőre kérdéses, hogy valós eredményt hoz-e a 17-ek válságtanácskozása. A tagállamok már több hete nem tudnak dűlőre jutni a hellén mentőcsomag részleteiről, emiatt a válság az ír és portugál piacok után Rómát is elérte, tetézve a bajt a hitelminősítők is sorra rontják le a déli tagországok adósság-besorolásait.

A probléma rendezése nem halogatható, ennek ellenére továbbra sem körvonalazódik egységes álláspont a tagállamok gazdaságának, valamint az euró stabilitásának biztosítását célzó stratégiát illetően. Ugyanis Németország a következő görög csomag kapcsán ragaszkodik a magánbefektetők részvételéhez akkor is, ha ez a hellén adósság részleges átütemezését vonja maga után. Ezzel szemben az athéni államkötvények átértékelésével kapcsolatban az Európai Központi Bank elnöke Jean-Claude Trichet leszögezte, teljesen elzárkózik bármilyen javaslattól, mely az állam részleges fizetésképtelenségéhez vezethet.

A görög adósságválság kezelésének része lehet egy, az euróövezeti bankokra kivetett adó is, ez egyike azoknak a lehetőségeknek, melyet a részvevők megvizsgálnak az értekezleten, nyilatkozta Brüsszelben Jean Lenoetti európai ügyekért felelős francia miniszter, majd hozzátette, a találkozó nem oldja meg véglegesen a helyzetet, de a valutacsoport vezetői nem halogatják nyár végéig a döntést, adta hírül az MTI. Összességében „átmeneti” válasz születhet, amely részben csillapítja a piaci aggodalmakat, részben pedig utat jelöl ki a jövőre nézve – mondta a miniszter. Leonetti hangsúlyozta, az euróövezet valamennyi állama számára közös érdek, hogy megmaradjon a közös valuta.

Láblógatás vészhelyzetben

A piacok instabilitásának nyilvánvaló kockázata ellenére jelentősen lecsökken az uniós intézmények személyzete a következő öt hétben, korlátozva annak lehetőségét, hogy Brüsszel valóban időben reagálhasson az euróövezetben zajló eseményekre. Az eurokaraták nagy része augusztus végéig nyaralni megy, ez idő alatt azonban nagy esély van arra, hogy spontán politikai, illetve gazdasági fejlemények tovább súlyosbítsák az eurózónában kialakult helyzetet. A görög állami szektorban dolgozók például általános sztrájkot terveznek augusztus elejére, emellett a hónap végére várható az EU és az IMF hellén gazdaságra vonatkozó értékelése, mely dönt a következő támogatási részlet folyósításáról, írja az EUobserver.

„A pénzügyi piac nem megy nyaralni, így remélem az uniós tisztviselők sem vásároltak vissza nem váltható repülőjegyet” – nyilatkozta Michael Emerson, a brüsszeli székhelyű Centre for European Policy Studies szakértője.

Nem csupán az elemzők, a Nemzetközi Valutaalap is élesen bírálta az uniós döntéshozókat a görög támogatási koncepció elhúzódó vitája kapcsán mondván, hogy a bizonytalanság eloszlatásához sürgős intézkedésekre van szükség. Az IMF felhívta a figyelmet az euróövezeti adósságválság globális veszélyeire és hangsúlyozta, a probléma megoldásához az EU politikai elköteleződésére, a viták lezárására, valamint átfogó és egységes programra van szükség.

Matus Dóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »