Elutasította a bíróság az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzését

Alapfokon elutasította a Bukaresti Törvényszék a Tőkés László kezdeményezte Erdélyi Magyar Néppárt májusban elindított bejegyzését, az alakulat vezetői politikai befolyást sejtenek a még meg nem indokolt döntés hátterében.

Nem vált be Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és hívei terve, miszerint a holnap kezdődő, XXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemig megszülessen az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP). A Bukaresti Törvényszék által július 14-én hozott, a hét végén közzétett határozat értelmében az igazságszolgáltatási fórum elutasította az új romániai magyar politikai alakulat jogi bejegyzését; a törvényszék indoklása a következő hetekben lesz nyilvános.

Toró T. Tibor, az EMNP létrehozását kezdeményező EMNT ügyvezető elnöke tegnap a Krónikának elmondta, a negatív döntés ellenére nem „estek kétségbe”, a következő időszakban is folytatják a szervezetépítést, ugyanakkor arra készülnek, hogy az indoklás ismeretében fellebbezzenek a táblabíróságon. Toró szerint az elutasítás mögött egyrészt a létrehozandó párt magyar elnevezése állhat, Camelia Diniţă ügyész ugyanis korábban megjegyezte: Romániában a román a hivatalos nyelv. Csakhogy kétnyelvű pártnév bejegyzésére már volt precedens, mégpedig a Magyar Polgári Párté.

A Szász Jenő vezette alakulat nevét évekkel ezelőtt ugyancsak magyarul és románul regisztrálta a Bukaresti Törvényszék, akárcsak a kisebbségi szervezetek elnevezését. Ezzel egy időben számos, az EMNP bejegyzését megóvó magánszemély és szervezet kifogásolta, hogy az alakulat nevében szerepel az erdélyi meghatározás. A Román Demokrata Párt (PDR) – amely többek között az EMNP programjában szereplő szubszidiaritás és társadalmi szolidaritás elvétől féltette Románia nemzetbiztonságát – képviselői például óvásukban leszögezték, hogy Erdély néven nem létezik közigazgatási egység az országban, és ez a meghatározás szerintük ellentmond annak az alkotmányos tézisnek, miszerint Románia egységes nemzetállam.

„Mi ennek ellenére vállaljuk, hogy magyarok és erdélyiek vagyunk, hiszen ehhez jogunk van. Elfogadhatatlannak tartom a törvényszék határozatát, és remélem, a fellebbviteli szerv elfogadja az érveinket, még él ugyanis bennem az illúzió, hogy a román jogrendszer képes korrigálni saját hibáit” – nyilatkozta a Krónikának Toró T. Tibor, aki abban bízik, hogy a Bukaresti Táblabíróság már augusztusban napirendjére tűzi fellebbezésüket (a törvényszéknek harminc nap áll rendelkezésére közzétenni indoklását). A fellebbviteli fórumon különben az ellenérdekelt felek már nem kérhetik az ügyész vagy a bíró visszahívását, mint ahogy tették azt a törvényszéken, így ott várhatóan nem húzódik hónapokig a tárgyalás.

Érdekes egyébként, hogy miközben a törvényszék június végén elutasította az EMNP-dosszié ügyében eljáró Laura Carcia bírónő visszahívását célzó kezdeményezést, a pártbejegyzés elutasításáról most mégis egy másik bíró mondta ki az ítéletet.

„Tudtam, hogy nem könnyű Romániában bejegyezni egy pártot, és hogy ennek hátterében igazából politikai döntések húzódnak meg. Az EMNP esetében például teljesen nyilvánvaló volt az ügyész politikai befolyásoltsága” – magyarázta a politikus, hozzátéve: az minden esetre elégtétel számára, hogy a törvényszék nem emelt kifogást az alakulat alapszabályával, illetve a néhány hónap alatt összegyűjtött közel 30 ezer aláírással szemben, és elutasította a kézjegyek hitelességét firtató óvásokat is.

Kitekintő / Krónika.ro

Friss hírek