Minden képzeletet felülmúl a líbiai rombolás

Minden képzeletet felülmúló pusztítás ment végbe Líbiában – jelentette ki a Líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke Brüsszelben, miután találkozott az Európai Bizottság elnökével. José Manuel Barroso azt mondta, az EU továbbra is segíteni fogja az észak-afrikai ország demokratikus ellenzékét.

A líbiai politikai konfliktusok rövid távú megoldási lehetőségeiről egyeztetett az Európai Bizottság elnöke a Líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács elnökével Brüsszelben. Ezt követően José Manuel Barroso azt mondta, a találkozójuk jó jele annak, hogy az EU támogatja a líbiai ellenzéket, ugyancsak szimbolikus az is, hogy az ellenzéki központban, Bengáziban már harmadik hete európai zászló lobog. (Az EU koordinációs irodája nemrég nyílt meg Líbiában).

Barroso elmondta, egy szakértő most is ebben az irodában dolgozik a Líbiában szükséges reformprogramokon, még ebben a hónapban pedig két újabb szakértői misszió is indulhat Bengáziba.

A politikus azt mondta, az EU továbbra is politikai főtárgyalóként tekint a bengázi ellenzékre, és minden segítséget meg ahhoz, hogy a lázadók elérhessék az ország nyugati részét is.

Barroso felsorolta azokat az eszközöket, amelyekkel az Unió támogatja, vagy támogatni fogja a líbiaiakat, hangsúlyozva, hogy a Kadhafi távozása utáni időszakra készül már az EU, azaz „első naptól kezdve kezdhetjük a politikai átmenet előkészítését”. Hozzátette, hogy a prioritások meghatározása természetesen a líbiaiak feladata lesz.

José Manuel Barroso elmondta azt is, hogy az Európai Unió messze a legnagyobb segélyezője a líbiaiaknak, eddig 140 millió eurót költött közvetve és közvetlenül humanitárius segítségre.

A Líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács elnöke az országban uralkodó állapotokról azt mondta, a pusztítás, amit Kadhafi erői végeztek, mind erejét, mind a kiterjedését tekintve is minden képzeletet felülmúl. Mahmúd Dzsibril azt mondta, ami szörnyűbb, hogy nemcsak fizikai, hanem társadalmi-pszichológiai rombolás is van. Az ellenzéki vezető nem beszélt konkrétumokról, pusztán annyit mondott, hogy néhány rövidtávú intézkedésről egyeztettek.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet felvetésére, mely szerint az ellenzéki lázadók többször fosztogatták a líbiai állampolgárok házait, Mahmúd Dzsibril azt mondta, tisztában vannak a problémával, ami szerinte mostanra már nem is létezik. „Minden ügyet ki fog vizsgálni a független bíróság” – mondta a politikus.

A líbiai rezsim Európában befagyasztott vagyonának esetleges felszabadításáról, és az ellenzék rendelkezésére bocsátásáról az Európai Bizottság elnöke úgy vélekedett, hogy ez már nem uniós hatáskör, a tagállamoknak jogukban áll rendelkezniük ezzel a pénzzel.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek