A Fidesz a legrenitensebb a Néppárton belül

A liberális frakció a legsikeresebb európai parlamenti képviselőcsoport –állapította meg a VoteWatch, amely félévente készít mérleget az európai parlamenti munkáról. A szervezet tanulmányából kiderül, az Európai Néppárton belül a fideszes képviselők szavaztak a legtöbbször a pártakarattal szemben.

A 735 fős Európai Parlament harmadik legerősebb, mindössze 85 képviselővel rendelkező liberális frakciója a legsikeresebb képviselőcsoport az EP-ben. Ez az egyik legfőbb megállapítása a VoteWatch-nak, amely ezúttal is komplex elemzést készített az elmúlt félév európai parlamenti munkájáról. A legsikeresebb a szervezet értelmezésében azt jelenti, hogy a liberális frakció képviselő álltak a legtöbbször a „győztes oldalon”, azaz a szavazások 90 százalékában az lett az eredmény, amit az ALDE „nyomott”.

Nem sokkal lemaradva, de ugyancsak 90%-os eredményt ért el az Európai Néppárt 265 képviselővel, valamint 86%-os eredménnyel büszkélkedhet a szocialista frakció (185 képviselő). Az elmúlt félévben a legnagyobb fejlődést a jobboldali néppárt érte el – mondta a jelentés brüsszeli bemutatóján Simon Hix, a VoteWatch elnöke, a legnagyobb csoport tudta a leginkább mobilizálni a képviselőit. A néppártiak növekvő szavazási részvétele ugyanakkor még mindig nem volt elég arra, hogy messze a legnagyobb frakcióként a legsikeresebbek legyenek.

Ettől függetlenül az Európai Néppárt javítani tudta a pozícióit azokon a területeken, amelyeken korábban rendre liberális, vagy szocialista vélemények kaptak többséget: ezek az állampolgári ügyek, és a bel- és igazságügyek. Rosszul alakultak viszont a Néppárt szempontjából a gazdasági tárgyú jelentések szavazásai, leginkább a szocialisták javára.

A VoteWatch kiemelt figyelmet fordított arra, hogy megnézze: az egyes frakciókon belül lévő ideológiai skálán hol helyezkednek el az egyes nemzeti delegációk. Általános megfigyelésként jegyzi meg a szervezet, hogy a német képviselők általában a legerősebb középvonalat képviselik a nagyobb frakciókon belül.

A Néppárt kapcsán elmondható, hogy a német CDU képviselői – ahogy az általános tendencia is mutatja – alkotják az erős közepet, Nicolas Sarkozy francia államfő pártja (UMP) és az olasz miniszterelnök által vezetett PdL viszont ettől jelentősen balra helyezkedik el.

Ugyancsak a Néppárt baloldali szárnyához sorolja a VoteWatch a fideszes európai parlamenti képviselőket, akik kapcsán a szervezet megjegyzi, ők szavaztak a legtöbbször (csak az esetek 95%-ban) a Néppárt által meghatározott iránnyal szemben. A jobboldali pártcsalád magyar, francia és olasz delegációi többször osztották a szocialisták álláspontját, mint a Néppárt többi képviselője – mondta Simon Hix a jelentés kapcsán.

A fideszes képviselők szembenállása különösképpen a mezőgazdasági tárgyú jogszabályok és állásfoglalások terén figyelhető meg. Ezen a területen a 14 képviselő csak az esetek 69%-ában szavazott a központi néppárti álláspont szerint, míg az olasz, német, román, francia, spanyol és lengyel delegációk több mint 90%-ban „követték a vonalat”.

Az Európai Néppárt – mint a statisztikákból kitűnik -, sokkal többször szavaz együtt a liberálisokkal (75% fölött), mint a szocialistákkal (70% körül), még inkább szembetűnő viszont, hogy az Európai Konzervatívok és Reformisták Frakciójával (amely 2009 előtt még egy frakciót alkotott a Néppárttal) csak az esetek 60-65%-ban voksolnak ugyanúgy.

A VoteWatch igazgatója szerint a szocialista frakció politikáját alapvetően a német, az olasz és a spanyol delegáció határozza meg, de komoly befolyással vannak a csoport munkájára a román képviselők is. A Brit Munkáspárt képviseli a központitól leginkább eltérő vonalat a szocialista frakción belül. Simon Hix megfogalmazása szerint a britek a „leginkább jobboldaliak” a szocialisták között, míg a francia képviselők alkotják a frakció bal szárnyát. Csakúgy mint a Néppártban, itt is a németek alkotják a „közepet”.

A Votewatch megvizsgálta azt is, hogy az egyes tagországokon belül mely képviselők a legsikeresebbek, azaz milyen arányban kapott többséget az ő álláspontjuk. A magyarok közül a néppárti Szájer József végzett a lista élén, az általa leadott szavazatok 87%-a bizonyult többségi véleménynek. A legsikeresebb képviselő a román, liberális Adina-Ioana Valean lett (90,24%), míg a legrosszabb eredményt az osztrák néppárti Paul Rübig érte el, aki csak az esetek 84%-ban értett egyet a többségi állásponttal.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek