Mindenkit meglepett az Alkotmánybíróság

A pozsonyi Alkotmánybíróság meglepő módon két hét után megszüntette saját előzetes intézkedését. Az intézkedést azért adta ki, hogy megakadályozza a nyilvános főügyészválasztást addig, míg nem dönt, alkotmányos lenne-e ez a választás ezen módja.A lépésről a taláros testület még múlt héten tájékoztatott egy nem feltűnő hírben. A döntésre az aktuálne.sk hívta fel a figyelmet. A hírben csak annyi áll, hogy a bíróság további eljárásban foglalkozik az üggyel. Magyarázat nincs.

Az alkotmánybírák azelőtt szüntették meg saját döntésüket, hogy az előzetes intézkedés megjelent volna a törvénytárban, és életbe lépett volna. A parlament a döntés ellenére időközben megválasztotta az új főügyészt, Jozef Čentéšt, a koalíció jelöltjét. A választás azonban titkos volt.

Bár a bíróság visszavonta az előzetes intézkedést a főügyész új szabályok szerinti megválasztásáról, a titkos szavazással pedig sosem volt problémája, Čentéšen ez nem segít – írja a Sme napilap. Ivan Gašparovič államfő ugyanis a lap információi szerint továbbra sem nevezi ki az új főügyészt, az Alkotmány pedig nem írja elő, meddig kell ezt megtennie.

„Az Alkotmánybíróság előzetes intézkedése a köztársasági elnök számára nem volt irányadó. Ő azt mondta, megvárja a döntést a dolog lényegi részével kapcsolatban” – mondta Marek Trubač, az államfő szóvivője. „Míg kétségek vannak, nem akarja kinevezni Čentéš urat, mert ez nem lenne jó sem neki, sem a főügyészségnek” – tette hozzá.

Az Alkotmánybíróság lépése meglepte a jogászokat és a politikusokat. Peter Kresák alkotmányjogász azt mondja, hasonlóval még nem találkozott. „Talán az van mögötte, hogy megegyeztek, az előzetes intézkedés felesleges, mivel sor került a választásra” – magyarázta. Véleménye szerint az Alkotmánybíróságnak meg kellene magyaráznia az intézkedés megszüntetésének okait.

Az Alkotmánybíróságon is felmerültek kétségek a testület előzetes intézkedésével kapcsolatban. Ladislav Orosz és Horváth György alkotmánybírák kifogásolták azt is, hogy a bíróság egyáltalán foglalkozik azzal, hogy titkos vagy nyílt legyen a főügyészválasztás. Szerintük egyértelmű, hogy a nyilvános szavazás nincs ellentétben az alkotmánnyal.

Jozef Čentéš megválasztott főügyészjelölt sem találkozott még ilyen lépéssel. Szerinte azonban nincs semmiféle kétség azzal kapcsolatban, hogy június 17-én törvényesen választották őt meg főügyésszé.

A KDH frakcióvezetőjét, Pavol Hrušovskýt is meglepte a döntés. „Álmomban sem hittem volna, hogy kiadnak egy előzetes intézkedést, majd hirtelen eltörlik azt” – jelentette ki, és hozzátette: Gašparovičnak már nincs oka nem kinevezni a jelöltet, akit a parlament javasolt neki. Cselekvésre szólította az államfőt Jozef Kollár, az SaS frakcióvezetője is.

Az előzetes intézkedés eltörlése Dušan Čaplovičot, az ellenzéki Smer alelnökét is meglepte. „Valóban úgy tűnik, hogy nem tudja a jobb kéz, mit csinál a bal” – kommentálta.

Az Alkotmánybíróság leghamarabb ősszel dönt a főügyészválasztásról, de az is előfordulhat, hogy még később születhet meg a döntés.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek