Bírálta Barroso a portugál leminősítést

Sajnálkozását fejezte ki az Európai Bizottság elnöke amiatt, hogy a Moody’s kedden több fokozattal leminősítette Portugália hitelbesorolását. José Manuel Barroso Strasbourgban kérdésre válaszolva azt mondta, sajnálatos az időzítés, és a leminősítés mértéke is. Újra hitet tett egy európai hitelminősítő intézet szükségessége mellett, de mint mondta, ez nem politikai feladat.

Szokatlan keménységgel bírálta az Európai Bizottság elnöke a Moody’s kedd délutáni bejelentését Portugália leminősítéséről. José Manuel Barroso szerdán Strasbourgban, a lengyel elnökség bemutatkozó tájékoztatóján beszélt erről kérdésre válaszolva, egy nappal azután, hogy az amerikai hitelminősítő intézet Baa1-ről Ba2-re rontotta Portugália hitelbesorolását, és negatív tartományban hagyta a kilátásokat is.

A Moody’s befektetési politikája szerint a Ba2-es kategória alapján Portugália adósbesorolása spekulatív elemeket tartalmaz, és jelentős kockázatot jelent az adósságának törlesztése.

José Manuel Barroso azt mondta, sajnálja az időzítést és a leminősítés mértékét is. Elmondta, Lisszabon éppen egy középtávú konszolidációs programot hajt végre, amelyet jóváhagyott az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, a Nemzetközi Valutaalap és az eurózóna összes tagországa is. Ezek az intézmények negyedévente értékelik majd Portugália teljesítményét, és azt, hogy teljesíti-e az ország az előírtakat. „A keddi döntés nem segített, és nem is hozott nagyobb átláthatóságot, ellenben inkább egy spekulatív szempontot vetett fel ebben a helyzetben”.

A bizottsági elnök sürgette Portugáliát, hogy folytassa a megkezdett intézkedések végrehajtását, „a hitelminősítőknek pedig üzenném, hogy kicsit jobban ismerjük Portugáliát, mint ők”.

Kérdésre válaszolva José Manuel Barroso elmondta, még ebben az évben javaslatot tesz a Bizottság a hitelminősítőkkel kapcsolatos szabályozás további szigorítására. Hangsúlyozta, ennek nincs köze a keddi döntéshez, a folyamat már 2009 óta tart. Felidézte, hogy két évvel ezelőtt az Európai Bizottság a világon elsőként szorgalmazta a hitelminősítők működésének felülvizsgálatát, miután megállapította, hogy ezeknek a vállalkozásoknak jelentős szerepük volt a gazdasági válság kirobbanásában. (Egyes vélekedések szerint azáltal, hogy nem jelezték előre a veszélyt – a szerk.)

Megjegyezte, hogy a hitelminősítő piac mindössze háromszereplős, nem alakult ki igazi verseny, ráadásul nincs is közöttük igazi európai cég. Arra a visszatérő kérdésre, hogy tervezik-e egy európai hitelminősítő intézet alapítását, José Manuel Barroso azt mondta, ez nem politikai kérdés. Piaci alapon kell egy ilyennek létrejönnie, nem a tagállamoknak kell dönteni róla – mondta.

Homályosan utalt viszont arra, hogy a közeljövőben mégis döntés születhet egy európai vállalkozás elindulásáról. José Manuel Barroso azt mondta, „van néhány olyan fejlemény, amely egy majdani európai gyökerű hitelminősítő alapítására utal”.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek