Több államban is betiltják az abortuszt a huszadik hét után

Az egyesült államokbeli Alabamában is elfogadták azt a törvényjavaslatot, mely megtitja az abortuszt a terhesség huszadik hete után.

Alabamával együtt, ebben az évben hat államban hoztak hasonló törvényt, lehetetlenné téve a nem kívánt terhességek megszakítását az ötödik hónap után. A jogszabály mögött húzódó elmélet szerint, a huszadik hét elteltével a magzat már érez fájadalmat, így a még meg nem született gyermek emberi jogaira hivatkoznak az abortuszellenes szervezetek.

A bevezetett törvények azonban figyelmen kívül hagyják a Legfelsőbb Bíróság döntését, mely engedélyezi az abortuszt addig, amíg a magzat életképes nem lesz, vagyis a méhen kívül is életben tud maradni. Általában ez a 24. vagy annál még későbbi hetekben következik csak be. Nancy Northup, a Reproduktív Jogok Központja (Centre of Reproducitve Rights) nevű jogi szervezet elnöke szerint a húszhetes törvények minden tekintetben alkotmányellenesek. Bíróságon azonban még nem támadták meg a jogszabályokat, aminek valószínűleg az az oka, hogy még túl újak és még nem alakult ki a potenciális felperesek  köre.

Az abortusztörvények nagy támogatottságot élveznek a Repiblikánus Párt köreiben, ahol eddig egyedül Mitt Romney és Herman Cain voltak azok, akik kifejezték egyet nem értésüket a húszhetes határidővel.

Évente 1,2 millió abortuszt végeznek az Egyesüt Államokban, ezeknek nagyjából csak a 1,5 százalékát a huszadik hét után, de nagyrészük mind orvosilag sürgős eset. A jogszabály csak abban az esetben engedélyezi a megszabott határidő utáni terhességmegszakítást, ha másképpen nem lehet elkerülni az anya súlyos testi károsodását. Ezen kívül minden más, például erőszakos megtermékenyítés, vérfertőzés esetén, de még akkor is, ha a magzatról megállapítható, hogy sérült, de még él, a terhességmegszakítás törvényellenesnek számít.

Tóth Adrienn Zita

Friss hírek

Érdemes drága kerti bútorra költeni? (x)

Amikor a kültér berendezéséről van szó, a fő szempont elsősorban az esztétikum és a kényelem. Pedig a kerti garnitúrák kiválasztása egyben jelentős pénzügyi döntés. Ha szem előtt tartjuk, hogy egy bútorszett hosszú éveken át szolgálja a családunkat, emellett növelheti ingatlanunk piaci értékét, jó úton járunk.

Read More »