Történelmi jelentőségű kincset találtak Nepálban

Történelmi jelentőségű kincsre bukkantak a nepáli királyi palota restaurációja során.

A nepáli kormány keddi bejelentése szerint arany és ezüst dísztárgyak eddig fel nem fedezett készlétére bukkantak katmandui munkások a királyi palota felújítása közben. „A majd 500 éves leletre a jelenleg is az UNESCO világörökség részeként számon tartott, 16. századi Hanumán Dhoka kastély  egyik rejtett helységében találtak rá” – nyilatkozta Dzsalkrisna Sresztha, a Kulturális Minisztérium szóvivője az AFP hírügynökségnek. A lelet teljes feltárása még egészen a jövő hétig eltart.

Az összesen 661 font (300 kg) súlyú, három rejtélyes ládából álló készlet történelmi jelentőséggel bír az ország számára. Sresztha nyilatkozata szerint még csak egy ládát nyitottak fel, de az abban fellelt kincsek értéke meghaladja 17,5 millió rúpiát (megközelítőleg 233 ezer amerikai dollár). A kastély felújításának egész költsége, mely 4,5 millió (65 ezer amerikai dollár) rúpiát tesz ki, ugyanakkor csak töredéke a most felfedezett kincsek helyi arany- és ezüstpiacon becsült értékének. A ládákban talált érmékből és tárgyakból a szakértők arra következtetnek, hogy egykoron az isteneknek nyújtott szent felajánlás szerepét tölthették be.

A Hanumán Dhoka palota egészen a 19. századtól adott otthont a királyi család tagjainak. Nevét egyébként a hindu majomisten, Hanumán után kapta és egészen 2008-ig a mindenkori uralkodók koronázási helyszíneként szolgált. Nepál utolsó uralkodója, a 2001-ben hatalomra jutott Gjanendra három éve kényszerült lemondani, miután a választásokon győztes maoisták kimondták trónfosztását, mely a monarchia végét is jelentette az ázsiai ország számára. A napjainkban műemlékként és múzeumként fenntartott királyi palota restaurációja két hónappal ezelőtt vette kezdetét és előreláthatólag egészen nyár végéig tart. 

Andriasik Szilvia

Friss hírek