Már megint meg kell menteni a csődtől az országot

Körvonalazódik az újabb görög mentőcsomag, amiért cserébe az athéni kabinet vállalta, hogy folytatja az államháztartási konszolidációs programját. Némi újdonság is található abban az előterjesztésben, amiről várhatóan a június végi uniós pénzügyminiszteri csúcson egyezhetnek meg a tagállamok. E szerint a második görög csomag mérete 120 milliárd euró lehet, aminek a felét állná az EU és az IMF, míg 30 milliárd eurót privatizációs forrásból biztosítanának. Az eredeti tervek szerint a nemzetközi csomag legfeljebb 50 milliárd euróból állt volna, míg az állami eszközök értékesítéséből is 50 milliárdot kellett volna beszednie Athénnak.

Gyakorlatilag az elmaradt privatizációs folyamat miatt fenyegette meg az országot az IMF, hogy a következő esedékes hitel-tranchot nem utalja át, de e szerint a legújabb forgatókönyv szerint a görögöknek mégsem kell nagyon felpörgetniük az értékesítéseket.

Nagy kérdés, hogy a maradék 30 milliárd eurós tétel miből származna, a javaslat annyit irányoz elő, hogy azt a görög magánszektornak kellene lefedeznie.

Pontosabb forgatókönyv erről még nincs, kvázi ez bármit jelenthet. Mi azt feltételezzük, hogy azoknak a görög bankoknak kellene hozzájárulniuk a kimentéshez, akiknek eleve nagy a hazai állampapír piaci kitettsége, vagyis ezen intézmények esetében elképzelhető egy „önkéntes” haircut, vagyis a kötvényállományuk névértékének csökkentése. Ez közel sem biztos, hogy megoldja a görögök bajait, hiszen egy ilyen drasztikus megoldás szinte biztos, hogy kiszárítja a görög bankok forráscsatornáit, és tartósan az EKB hitelekre kényszerítheti ezeket. Rossz esetben pedig akár egy bankpánik keretében a kisbefektetők megrohamozhatják az érintett bankokat, és kivihetik onnan betéteiket.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek